Denník N

Maroko nie je v semifinále vďaka zúfalému bráneniu, ale inovatívnej taktike. Pomohol mu aj nacionalizmus v Európe

Maroko oslavuje výhru nad Portugalskom vo štvrťfinále. Foto - TASR/AP
Maroko oslavuje výhru nad Portugalskom vo štvrťfinále. Foto – TASR/AP

Keď Maročania vyradili vo štvrťfinále futbalových majstrovstiev sveta Portugalsko, krídelník Sofiane Boufal na hracej ploche štadióna Al Thumama tancoval pred divákmi so svojou mamou.

Tréner Walid Regragui, ktorý tím prebral na konci augusta, takisto šiel za svojou mamou Fatimou. Tá viac ako 50 rokov žije v Paríži a nikdy necestovala na zápas, aby videla svojho syna hrať alebo neskôr trénovať. Teraz však Regragui chcel, aby na štadióne bola: a sledovala jeden z najväčších momentov v histórii svetového futbalu.

Maroko sa vďaka víťazstvu nad Portugalskom stalo prvým mužstvom z afrického kontinentu, ktoré sa na majstrovstvách sveta dostalo ďalej ako do štvrťfinále. A nebolo to náhodné. V skupine porazilo Belgicko a v osemfinále vyradilo Španielov. Maročania tak boli za vypadnutím troch európskych veľmocí, ktoré patrili aj medzi najväčších kandidátov na trofej svetového šampióna.

Tréner Regragui prirovnal príbeh svojich hráčov k Rockymu Balboovi, filmovej postave, ktorú slávne stvárnil herec Sylvester Stallone. Skvelá nálada nebola len na štadióne Al Thumama, ale aj medzi marockou diaspórou po celom svete.

Americký rapper French Montana, ktorý sa narodil aj vyrastal v Maroku, najskôr na svoj Instagram pridal upravenú verziu slávnej spoločnej fotografie Lionela Messiho a Cristiana Ronalda nad šachovnicou. Namiesto Messiho je na fotke portrét Frencha Montanu s odkazom pre Ronalda: „Airport that way“ (Tadiaľ na letisko). French Montana potom pozval fanúšikov na Times Square v New Yorku, kde sa stretli davy ľudí s marockými vlajkami.

A Maroko tu končiť nemusí. Dnes ho čaká semifinále s Francúzskom, obhajcom titulu.

„Africký tím ešte nikdy nevyhral majstrovstvá sveta, ale prečo to nemôžeme dokázať my? Prečo nemôžu moji hráči snívať?“ pýtal sa Regragui.

Koniec stereotypov?

Toho podporuje nielen Maroko, ale v podstate aj celý arabský svet a Afrika. „Nie som tu ako politik. Chceme vlajku Afriky niesť vysoko rovnako ako Senegal, Ghana, Kamerun. Sme tu, aby sme reprezentovali Afriku,“ dodal.

Maroko totiž nielen dosiahlo skvelý výsledok, ale vyvrátilo všetky stereotypy, ktoré sa aj v našom regióne, bohužiaľ, neustále používajú pri hodnotení tímov mimo Európy. Africké tímy podľa niektorých stále nie sú takticky vyspelé.

Maroko však ukazuje pravý opak a dokonca aj inšpiráciu, ako by sa futbal mohol hrať. S Portugalskom zvíťazilo, pričom počas zápasu malo iba 26-percentné držanie lopty. Bola to však „ultra-defenzíva“? Taký záver by bol príliš zjednodušený.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie