Denník N

Poslanci, ktorí stále držia vládu v úzkych. Matovič zatiaľ píše o kupovaní hlasov

Eduard Heger. Foto N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí získala do štvrtka čas na rokovania, aby odvrátila pád vlády Eduarda Hegera. Odsun na návrh poslaneckého klubu OĽaNO dosiahli na poslednú chvíľu. Tesne pred naplánovaným hlasovaním to vyzeralo, že sa nájde 76 hlasov na pád vlády.

Líder hnutia a minister financií Igor Matovič odklad interpretuje tak, že ním ukazujú Slovensku, že sa „demokrati z SaS a PS neštítia kryť to najodpornejšie, čo môže v politike byť – kupovanie poslanca, ktorý sa zrazu zobudí a zistí, že sa mu v noci obrátilo svedomie“. Meno poslanca nespomenul a nezverejnil ani, že by mal dôkazy o kupovaní.

Do úvahy prichádza viac scenárov, o ktorých teraz môžu vládne strany rokovať s opozičnými stranami, respektíve s jednotlivými nezávislými poslancami a aj so straníckymi frakciami.

Jedna možnosť je rekonštrukcia vlády, po ktorej by už pád vlády nepožadovala SaS Richarda Sulíka, ďalšia opcia je dohoda koalície s opozíciou na predčasných voľbách. Uzavretie takejto dohody môže byť komplikované, pretože predčasné voľby odmieta desať poslancov z občiansko-demokratickej platformy OĽaNO, ako aj Jana Žitňanská a Juraj Šeliga zo Za ľudí a nezaradení poslanci Martin Klus a Ján Mičovský.

Koalícia sa stále môže pokúšať presvedčiť aj jednotlivých politikov, keďže výsledok hlasovania bude vzhľadom na rozloženie síl medzi koalíciou a opozíciou veľmi tesný. Stále platí, že rozhodnúť môže jeden či dva hlasy.

Prinášame zoznam nezaradených poslancov a prebehlíkov, ktorí sa najčastejšie spomínajú a stále majú v rukách osud vlády. Aký mali doteraz postoj k udržaniu kabinetu a čo je o nich známe?

Tarabovcami sú traja poslanci Filip Kuffa, Tomáš Taraba a Štefan Kuffa, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke ĽSNS. Foto – tasr

Tarabovci – poslanci Tomáš Taraba, Štefan a Filip Kuffovci

  • bez ich hlasov by sa koalícii nepodarilo v utorok odsunúť hlasovanie o nedôvere vláde Eduarda Hegera na štvrtok;
  • s Tarabom to krátko pred naplánovaným hlasovaním dohodol predseda parlamentu Boris Kollár;
  • tarabovci tvrdili, že sú odhodlaní hlasovať za pád vlády, a volali aj po predčasných voľbách;
  • Taraba v utorok pripustil, že ak sa dohodnú

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Sme rodina

Tomáš Taraba

Slovensko

Teraz najčítanejšie