Denník N

Nenahrávate to, však? Film Keď prehovorila ukazuje, ako dve novinárky rozbili predstavu o Harveym Weinsteinovi

Carey Mulligan a Zoe Kazan v hlavných úlohách vo filme Keď prehovorila. Foto - Universal Studios
Carey Mulligan a Zoe Kazan v hlavných úlohách vo filme Keď prehovorila. Foto – Universal Studios

Snímka Keď prehovorila vychádza z rovnomennej knihy novinárok denníka New York Times, ktoré publikovali sériu textov o najvplyvnejšom producentovi Hollywoodu.

Koľko úsilia si vyžaduje poctivá novinárčina? Koľko hodín telefonátov, odmietnutých rozhovorov a zatvorených dverí treba prekonať, aby článok mohol zmeniť niečo, čo dovtedy vyzeralo ako nemožné?

Film She said (aktuálne ho môžete vidieť aj v slovenských kinách pod názvom Keď prehovorila) ukazuje prácu dvoch novinárok prestížneho denníka New York Times, ktoré publikovali sériu textov o Harveym Weinsteinovi. Bolo to v čase, keď bol najuznávanejší producent Hollywoodu, najväčší kamarát režisérov a filmových hviezd, chránená persóna skupiny právnikov, ktorí dokázali rozdrviť akékoľvek nevhodné tvrdenia na jeho osobu. A ony boli dve – Jodi Kantor a Megan Twohey, na pohľad útle, no vo vnútri presvedčené, že za spravodlivosť treba bojovať.

Novinárky a matky

Film režisérky Marie Schraderovej vychádza z knižnej predlohy amerických reportérok, ktorá vyšla v slovenčine s názvom Stalo sa to aj mne. Začína sa telefonátom novinárky Twoheyovej s kandidátom na amerického prezidenta Donaldom Trumpom, ktorého reportérka konfrontuje s tvrdeniami žien, podľa ktorých sa k nim mal správať nevhodne.

Snímka tým ohraničuje tému, na ktorú sa bude najbližších 129 minút sústreďovať: ako dokázať zneužívanie mocenského postavenia vplyvnému mužovi, ktorý je chránený z každej strany?

Samotné reportérky zostávajú väčšinou v úzadí a svoje osobnostné črty ukážu len v niekoľkých momentoch, keď sa napríklad Twohey v podaní vynikajúcej Carey Mullighanovej ohradí voči poznámkam neznámeho chlapa v newyorskom bistre. Jodi Kantor, ktorú hrá Zoe Kazan, zase musí veľmi citlivo reagovať na otázky svojej dcéry, ktorá je navyše na druhej strane oceána.

Do popredia sú kladené predovšetkým obavy a strachy žien, ktoré prehovorili,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Knihy

Médiá

Sexuálne zneužívanie

Životy žien

Kultúra

Teraz najčítanejšie