Denník N

Knižná edícia Stopy sa po 25 rokoch vracia s pôvodným dizajnom

Edícia Stopy má stále svojich fanúšikov. Na webe napríklad nájdete kompletný zoznam pôvodných kníh s rokmi vydania, počtami strán, nákladom, menami prekladateľov, ilustrátorov a tvorcov všetkých obálok. Foto – Infoknihy.blogspot.sk
Edícia Stopy má stále svojich fanúšikov. Na webe napríklad nájdete kompletný zoznam pôvodných kníh s rokmi vydania, počtami strán, nákladom, menami prekladateľov, ilustrátorov a tvorcov všetkých obálok. Foto – Infoknihy.blogspot.sk

Koľko titulov vyjde, záleží na záujme čitateľov.

60-tisíc, 80-tisíc, dokonca až 130-tisíc. Tieto čísla dnes pôsobia neuveriteľne, ale v takýchto nákladoch naozaj vychádzali príbehy, ktorých hrdinami boli indiánsky náčelník Winnetou, Tarzan, dieťa vyrastajúce v džungli, a ďalší hrdinovia.

Séria dobrodružných kníh, detektívnych románov aj sci-fi, na ktorej odrástla najmä generácia dnešných štyridsiatnikov, mala názov Stopy a originálny dizajn. Polovicu obálky tvorila čiernobiela kresba, pod ňou bolo meno autora s názvom v obdĺžniku rôznych farieb a nápis Stopy v štyroch riadkoch.

Spájalo ich aj niečo iné. Veľmi dobrý výber a preklady, geniálne ilustrácie. V rokoch 1964 až 1990 vyšlo v edícii stotridsať kníh, tie najúspešnejšie tituly vo viacerých vydaniach.

Keď vtrhla revolúcia aj na knižný trh, Stopy sa postupne začali presúvať do antikva­riátov. Ale tí, čo ich čítali, nezabudli. Najskôr sa objavili tričká s nezameniteľným dizajnom pôvodných knižných obálok, udalosťou sa stala nedávna výstava Teodora Schnitzera v bratislavskej galériii TOTO!, ktorý ilustroval aj viaceré knihy z tejto edície.

A potom prišiel pravý comeback. Pred pár dňami sa v kníhkupectvách objavila novinka, ktorá sa nedala prehliadnuť. Zdalo by sa, že tento projekt je v módnej retrovlne odsúdený na úspech, no nemusí to byť pravda.

„Ak ešte môžu páčiť sa
múdrejšej mladi dnešných čias
tie námornícke poviedky
o búrkach, zimách, páľavách,
tajomných lodiach, ostrovoch,
o dobrodružstvách bežencov,
o skrytom zlate pirátov –
a všetka krása dávnej romantiky,
čo kedysi tak vábila i nás,

keď je tak, začni! No ak nie,
ak dnešná mládež zabudla
vábivých dejov vzrušenie
a mená Kingston, Cooper, Ballantyne,
čo dýšu dychom hôr a vĺn:
nechže je i tak! Nechaj ma
vedno s mojimi pirátmi
a s ich skrytými pokladmi
v spoločnom hrobe spočívať!

To sú úvodné slová z Ostrova pokladov. Nie náhodou sa vydavateľstvo Mladé letá po 25 rokoch vracia ku svojej kultovej edícii práve touto knihou. Práve čitateľský záujem totiž rozhodne, v akej podobe bude pokračovať.

„Ostrov pokladov sme predstavovali už na Bibliotéke. Ľudia sa pristavovali a vraveli, aké je to pekné, no takmer nik si knihu nekúpil,“ vraví Andrea Töröková zo Slovenského pedagogického nakladateľstva, pod ktoré patrí aj značka Mladé letá.

Na jednej strane je fakt, že mnohí tie knihy majú stále doma a dnešné deti majú iné idoly, no kto by napríklad tipoval, že v lete 2015 na film Poklad na striebornom jazere príde do amfiteátra v Banskej Bystrici vyše 700 ľudí?

Nápad oživiť edíciu Stopy vznikol v súvislosti s dvojitým výročím. V tomto roku totiž Slovenské pedagogické nakladateľstvo oslavuje 95. narodeniny a vydavateľstvo Mladé letá 65 rokov činnosti.

Vybrali sa cestou zachovania pôvodných prekladov aj pôvodného dizajnu. Obálku Ostrova pokladov zdobí rovnaká ilustrácia Svetozára Králika, majitelia predchádzajúceho vydania si všimnú, že sa zmenila len farba pásika s menom autora a názvom knihy (pôvodnú zelenú nahradila modrá). Ďalším plánovaným titulom sú príbehy Tarzana. Ak budú mať prvé knihy úspech, vyjdú ďalšie.

ostrov pokladovBratislava, 26.11. 2015. Edícia Stopy. Foto N - Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie