Denník N

Pri Messim vyzeral najlepší obranca turnaja ako hlupák. Kocian, Sapara a Mészáros hodnotia prvé semifinále

Zľava: Ábel Mészáros, Ján Kocian, Marek Sapara. Foto - N
Zľava: Ábel Mészáros, Ján Kocian, Marek Sapara. Foto – N

Prvými finalistami futbalových majstrovstiev sveta v Katare sú Argentínčania, ktorí Chorvátov zdolali 3:0. V nedeľu sa stretnú s jedným z dvojice Francúzsko/Maroko.

Denník N položil päť otázok trom odborníkom. Odpovedali Ján Kocian, Marek Sapara a Ábel Mészáros.

Otázky:

1. V čom bola Argentína lepšia?
2. Bolo jej taktickým zámerom v úvodnej polhodine nerobiť príliš veľký pressing a nechať hrať Chorvátov? Alebo im to Chorváti vnútili?
3. Aký dôležitý bol Lionel Messi pre dnešné víťazstvo Argentíny?
4. Bol to posledný veľký úspech chorvátskeho tímu na dlhé roky alebo si myslíte, že môžu ísť ďaleko aj na Eure 2024 či na MS 2026?
5. Kto bol najlepším hráčom zápasu?


1. V čom bola Argentína lepšia?

Ján Kocian,

tréner slovenskej reprezentácie v rokoch 2007 a 2008, televízny expert

Jednoznačne zvládla lepšie finálnu fázu. Chorváti síce vstúpili do zápasu dobre, ale v dobre nastavenom trende vydržali len po šestnástku. Argentína si na rozdiel od nich vypracovala šance a navyše ich aj dokázala využiť. Základný rozdiel teda spočíval v ofenzíve: Pašalić či Kramarić sa jednoducho nemohli rovnať Messimu s Juliánom Álvarezom.

Marek Sapara,

bývalý slovenský reprezentačný záložník

Bola lepšia vo všetkých parametroch. Chorváti síce začali lepšie, mali dobrý pohyb a snahu behať bez lopty, ale nedokázali si vytvoriť takmer nič. Argentína si počkala prvých 25 minút a pri prvej príležitosti udrela. V týchto momentoch ide jedno mužstvo psychicky dole, kým druhému zase narastie sebavedomie. Argentínčania už potom Chorvátov do ničoho nepustili.

Ábel Mészáros,

maďarský expert na taktiku

Nastúpili so štyrmi strednými záložníkmi, čím prečíslili chorvátsku trojicu, k argentínskej štvorici sa navyše sťahoval Messi. Chorvátom tak zabránili vytvárať si šance. Argentínčania veľmi dobre prepínali do ofenzívy, zvlášť Julián Álvarez a Enzo Fernández, v protiútokoch boli rýchlejší a využívali slabiny hráčov ako Josip Juranović, Borna Sosa či starších hráčov ako Luka Modrić.


2. Bolo taktickým zámerom Argentíny v úvodnej polhodine nerobiť príliš veľký pressing a nechať hrať Chorvátov? Alebo im to Chorváti vnútili?

Kocian: Neboli sme na taktickej porade ani jedného z tímov, hoci v úvode zápasu to tak naozaj mohlo pôsobiť. Ťažko povedať, či Argentína súpera nechala hrať ofenzívnu hru, alebo išlo o jeho aktivitu, ale platí, že Chorváti sa dostávali len po šestnástku. Modrić, Brozović a Kovačić potvrdili, že sú mimoriadne silní v strede poľa, ale ich tím nebol efektívny v zakončení.

Sapara: Môžeme len hádať, či to bol taktický zámer Argentíny. Samozrejme, nechať niekoho v úvode zápasu viac hrať je dobrý zámer, ale keby si Chorváti vytvorili nejaké šance a dali gól, bolo by to potom pre Argentínčanov veľmi ťažké. Nevidím do hlavy trénera, ale keď sa pozrieme na zápas ako celok, Argentína absolútne kontrolovala hru.

Argentína hrala neskutočne tímovo. Stále sa hovorí, že je to mužstvo o jednom hráčovi, ale neuveriteľne sa jeden pre druhého obetujú. Samozrejme, Messi vyčnieva nad všetkými, pretože je geniálny futbalista podporený štatistikami – dáva aj pripravuje góly.

Mészáros: Trochu z oboch. Spočiatku sa snažili pressovať loptu a držať ju, vtedy sa Chorvátov snažili prečísliť. Potom sa však Perišić aj Pašalić začali pri rozohrávke viac sťahovať dozadu, čo bol dobrý ťah, že Chorváti začali hrať na piatich obrancov. Argentína potom nebola schopná toľko držať loptu, ale nevadilo jej to. Argentína sa pri bránení orientovala na loptu s tým, že formáciu 4-4-2 menila na 4-1-3-2, dvaja stopéri boli veľmi agresívni v tom, ako dokázali ísť medzi línie a brániť väčšinou Modrića. Chorváti si však nedokázali vytvárať šance a dostať sa do šestnástky, nemali ani dobrých hráčov na protiútoky. Kľúčové bolo to, že veľmi dobre bránili stred a Chorváti sa nedokázali cez Sosu ani Juranovića presadiť ani cez kraje.


3. Aký dôležitý bol Lionel Messi pre dnešné víťazstvo Argentíny?

Kocian: Z individuálneho hľadiska odohral jeden z najlepších zápasov na týchto majstrovstvách. Hoci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie