Denník N

V Katare sledujeme nového Messiho, hoci má 35 rokov. Zmenil sa na ihrisku aj mimo neho

Lionel Messi sa teší po góle z penalty do siete Holandska vo štvrťfinále MS. Foto - TASR/AP
Lionel Messi sa teší po góle z penalty do siete Holandska vo štvrťfinále MS. Foto – TASR/AP

Messimu zostáva urobiť posledný krok, aby si v očiach veľkej časti fanúšikov zabezpečil status najlepšieho hráča histórie.

Aj keď sa o ňom často hovorí ako o jednom z najlepších futbalistov histórie, titul svetového šampióna mu stále chýba.

Dnes má Lionel Messi v Katare šancu v poslednom zápase turnaja proti Francúzsku, aby to zmenil.

O trofeji „pre Messiho“ sa hovorí oveľa častejšie ako o trofeji „pre Argentínu“, hoci tá na pohár čaká už 36 rokov.

Keď sa jej to podarilo v Mexiku 1986, mohla sa spoľahnúť na najlepšieho hráča na svete Diega Maradonu, ktorý v pamätnom štvrťfinále s Anglickom strelil dva nezabudnuteľné góly. Prvý, rukou, patrí k najkontroverznejším vo futbalovej histórii. O štyri minúty pridal Maradona druhý po sóle z vlastnej polovice ihriska.

Messi na podobný úspech na MS stále čaká. Napríklad novinár Mark Carey z webu The Athletic pred semifinále s Chorvátmi napísal, že Messiho delia dva zápasy od toho, aby zvýšil svoje šance na status najlepšieho hráča všetkých čias.

„Messi vedie tím plný mladých hráčov, ktorí majú prvé skúsenosti s turnajom. Na každej fotografii, na ktorej vychádza z tunela, všetci stoja za ním, akoby boli jeho bodyguardmi,“ napísal pre BBC pred semifinále bývalý pravý obranca Pablo Zabaleta, ktorý s Messim zažil neúspešné finále v roku 2014. Emócie podľa neho poháňajú Argentínu viac ako kedykoľvek predtým.

„Dokonca aj na ihrisku je to tak, že všetci bojujú za Messiho a chránia ho. Z hrania s ním viem, že má pocit, že musí nastaviť štandard a ísť príkladom, ale tiež viem, ako veľmi si musí užívať každú minútu týchto majstrovstiev sveta,“ napísal Zabaleta.

Tých dlhých 36 rokov sprevádzali nostalgické spomienky na Diega Maradonu. Ich historický odkaz odlišuje práve táto jedna zásadná vec: schopnosť vyhrať svetový šampionát.

Teraz je Messi opäť veľmi blízko. A turnaj si užíva, čo bolo vidieť aj pri góloch do siete Mexika či Austrálie, ako aj pri krásnej akcii v semifinále proti Chorvátsku, keď ho pred gólom Juliána Álvareza neubránil ani možno najlepší obranca turnaja Joško Gvardiol.

„Na čo sa pozeráš, hlupák?“

Messi sa zmenil aj ako futbalista, aj ako človek. Vidieť to napríklad na tom, že už nie je hanblivým introvertom ako kedysi, ale po zápasoch sa bežne zastavuje v mixzóne medzi novinármi a dlho rozpráva.

Keď po zápase s Holandskom okolo neho šiel súperov útočník Wout Weghorst, povedal mu:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Lionel Messi

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie