Denník N

Masážne pištole pomáhajú, kryoterapia neobstojí. Ako regenerujú futbalové hviezdy a čo o tom hovorí veda

Cristiano Ronaldo počas MS v Katare. Foto - TASR/AP
Cristiano Ronaldo počas MS v Katare. Foto – TASR/AP

Píše Gretchen Reynoldsová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Aké sú tajomstvá najlepších svetových futbalistov súvisiace s regeneráciou? Portugalská superhviezda Cristiano Ronaldo odpočíva v komore vychladenej na približne mínus 106 stupňov Celzia. Karim Benzema z Francúzska má chrbát pokrytý podliatinami.

Ďalšie futbalové hviezdy sa na majstrovstvách sveta a vo svojich kluboch ponárajú do ľadovej vody, prevaľujú svoje telá po penových valcoch alebo si nohy navliekajú do priliehavých športových nohavíc.

Tieto snahy sú pochopiteľné, hoci trochu bizarné. Regenerácia má vo vrcholovom športe mimoriadny význam. Bez nej môže opakovaná námaha viesť k strate energie, poškodeniu svalov a zhoršeniu výkonu, či už ide o futbalistu na majstrovstvách sveta, alebo bežca v strednom veku pripravujúceho sa na budúcoročný jarný maratón.

Ktoré regeneračné techniky sa však opierajú o vedu a ktoré z nich len o iluzórne predstavy? Môžu byť niektoré z nich dokonca aj škodlivé?

Keďže majstrovstvá sveta vstupujú do svojej záverečnej fázy a hráči zápasia s bolesťou a únavou, je vhodný čas pozrieť sa na výskumy a pozhovárať sa s odborníkmi o tom, ktoré regeneračné metódy fungujú, ktoré sú slabé a či by sa tí z nás, ktorí cvičia, mali vystavovať mrazu a otĺkať svoje telo alebo si radšej len zdriemnuť.

Chýbajúce dôkazy o účinkoch ľadových kúpeľov

Ľadové kúpele sú presne to, čo si pod nimi predstavujete: ide o ľadové vane, do ktorých sa športovci uložia po náročnom tréningu, zvyčajne na 10 až 15 minút.

Predpokladá sa, že ľadový kúpeľ spomaľuje poškodenie svalov, tlmí zápaly v kĺboch a končatinách a pomáha športovcom podávať v nasledujúcich dňoch lepšie výkony. Ľadové kúpele sú bežne prítomné v šatniach športových klubov a taktiež sú populárne medzi rekreačnými bežcami, cyklistami, triatlonistami a inými rekreačnými športovcami.

Len málo vedeckých poznatkov však naznačuje, že ľadový kúpeľ má významné účinky. Príkladom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Futbal

MS vo futbale

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie