Denník N

Vývoj bojov (293. deň): Bachmut – smrť môže prísť kedykoľvek, zranenie je vykúpením

Ukrajinskí vojaci na pozícii pri Bachmute. Foto - AP
Ukrajinskí vojaci na pozícii pri Bachmute. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ako vyzerajú najťažšie boje očami ukrajinského vojaka.
  • Bránou do Bachmutu je Opytne.
  • Ukrajina je kúsok od dodania Patriotov. Aký je zvyšok zoznamu prianí?
  • Aj niektorí Rusi sa pomaly učia počítať. Nesedia im čísla pri HIMARS-och.
  • Mapa dňa – Bachmut a Opytne
  • Videá dňa – slovenské a ukrajinské blato sú dve rôzne veci; ukrajinskí vojaci na diaľku podpichujú Odesanov nespokojných s tým, že nemajú elektrinu.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 13. decembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Ako vyzerajú najťažšie boje očami ukrajinského vojaka. Zničená krajina zbavená farieb, z ktorých zostalo len všadeprítomné sivé blato, tak vyzerá okolie ukrajinského Bachmutu podľa opisu kyjivského denníka Kiyv Independent.

Článok, ktorý vydali v stredu večer, prináša depresívny pohľad na priebeh bojov z ukrajinskej strany.

Je všeobecne známe, že pri Bachmute je najaktívnejšia súkromná armáda Jevgenija Prigožina známa ako vagnerovci. Práve oni verbujú bojovníkov vo väzeniach. Opakujú sa svedectvá, a spomína ich aj tento text, že nevycvičení väzni útočia v prvej vlne, preto majú veľmi ťažké straty. Až po nich vraj do oslabenej obrany smerujú kvalitnejšie jednotky.

Napriek ťažkým stratám, ktoré takáto taktika prináša, podľa Kyiv Independent nie je úplne v súlade s realitou obraz, podľa ktorého sa ruská ofenzíva topí vo vlastnej krvi bez efektu.

Autor sa rozprával s členom jednej z jednotiek bojujúcich v meste počas liečenia zo zranení niekde na západnej Ukrajine. Predstavil ho len krstným menom Ivan, aby neprezradil jeho identitu. To, že text je postavený najmä na svedectve jedného človeka, je slabou stránkou článku, pretože môže byť ovplyvnený zlou osobnou skúsenosťou. Signálov o zlej situácii vojakov v Bachmute je však toľko, že tento opis sa dá považovať za dôveryhodný.

„Viete, že každý deň môže byť posledný”, hovorí Ivan a pokračuje: „Chápete, že môžete zomrieť v ktorejkoľvek chvíli a môžete sa považovať za šťastného, ak vás zrania a presunú z bojiska.” Jeho samotného zranila ruská mínometná strela.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie