Denník N

Spôsobujú infarkty či mozgové príhody. Slovenský vedec a jeho tím zistili, že v stenách ciev existuje päť druhov plakov

Lekár a molekulárny biológ Michal Mokrý z Univerzity v Utrechte. Foto – Karen Veldkampová
Lekár a molekulárny biológ Michal Mokrý z Univerzity v Utrechte. Foto – Karen Veldkampová

Výskum otvára dvere personalizovanej liečbe šitej na mieru danému človeku. „Každý z pacientov sa v budúcnosti bude liečiť osobitným mixom liekov, ktoré najviac znížia riziko zdravotných komplikácií spojených s výskytom konkrétneho typu plaku,“ vraví lekár a vedec Michal Mokrý.

Po celé desaťročia sa aterosklerotické plaky – ktoré sa v najväčšej miere podieľajú na vzniku infarktov myokardu a cievnych mozgových príhod – delili na stabilné a nestabilné.

Klinická prax však ukazovala, že to nestačí – pacienti s rovnakou diagnózou reagovali na totožnú liečbu odlišne a v niektorých prípadoch viedli plaky považované za stabilné k zdravotným komplikáciám, zatiaľ čo tie nestabilné nie.

„Delenie plakov na stabilné a nestabilné je veľmi zjednodušujúce,“ vraví Michal Mokrý, lekár a molekulárny biológ z univerzity v holandskom Utrechte.

Plaky spojili s odlišnými symptómami

Slovenský vedec je hlavným autorom štúdie, ktorá ukazuje, že existuje prinajmenšom päť druhov aterosklerotických plakov odlišných na základe analýzy génovej expresie (aktivácie konkrétnych génov).

„Každý z nich je spojený s inými symptómami u pacientov,“ dodal Mokrý.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prírodné vedy

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie