Denník N

Premiér zvažuje demisiu. Vláda by nemala právomoci obmedzené ako po nedôvere, prezidentka by ju mohla vymeniť

Poverený premiér Eduard Heger. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poverený premiér Eduard Heger. Foto N – Tomáš Benedikovič

Eduard Heger (OĽaNO) zvažuje, že by podal demisiu ešte pred štvrtkovým rokovaním parlamentu o odvolávaní vlády. Keďže hrozí, že vláda OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí padne, kabinet by si týmto preventívnym krokom udržal svoje právomoci, hoci by išlo o vládu v demisii.

Túto informáciu Denníku N potvrdilo niekoľko zdrojov z koalície oboznámených s aktuálnou situáciou a naznačil ju aj poslanec OĽaNO Tomáš Šudík.

Parlament má o nedôvere vláde hlasovať vo štvrtok o 17. hodine. Rozloženie hlasov pri utorkovom hlasovaní, pri ktorom rozhodnutie o osude vlády posunuli o dva dni, ukázalo, že za pád vlády môže byť väčšina poslancov. Koalícia stratila aj hlas dovtedajšieho poslanca Sme rodina Jána Krošláka, zámer hlasovať proti vláde potvrdil aj Martin Borguľa, ktorý podobne ako Krošlák v utorok vystúpil z klubu Sme rodina – a pomery hlasov sa definitívne obrátili proti vláde.

Podľa poslanca Šudíka vláda určite padne, keďže iná možnosť už nie je. Otázka podľa neho je, či vládu odvolá parlament, alebo premiér podá demisiu sám. „Je aj táto možnosť v hre, prebiehajú rôzne debaty,“ povedal poslanec v stredu pred rokovaním klubu OĽaNO.

Okrem demisie však v stredu podvečer prichádzali do úvahy aj iné možnosti, riešením môže byť dohoda na predčasných voľbách v máji či v júni, alebo v septembri 2023. Po dohode na predčasných voľbách by traja poslanci okolo Tomáša Tarabu, prípadne aj ďalší opoziční poslanci nehlasovali za pád vlády a mohol by prejsť aj štátny rozpočet na budúci rok.

Vylúčený stále nie je ani pád vlády po hlasovaní v parlamente a následný pokus o dohodu na termíne predčasných volieb.

Eduard Heger sa v utorok večer stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci, stretnutie ani jedna zo strán bližšie nekomentovala. Premiér ani neodcestoval na dôležitý samit Európskej únie v Bruseli – je zjavné, že v tejto situácii je nevyhnutná jeho prítomnosť v Bratislave.

Právomoci by mali len dovtedy, kým by prezidentka prišla s novou vládou

Podanie demisie premiérom by mohlo byť pre vládu výhodnejšie iba načas.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie