Denník N

Unavení Maročania nechali na trávniku všetko. Pri prehre v semifinále odhalili slabinu Francúzska

Sklamaný defenzívny záložník Maroka Sofyan Amrabat. Po semifinále MS Francúzsko - Maroko ho vraj pochválil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto - TASR/AP
Sklamaný defenzívny záložník Maroka Sofyan Amrabat. Po semifinále MS Francúzsko – Maroko ho vraj pochválil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP

Futbalový Rocky Balboa končí. Maroko sa ako prvý tím z afrického kontinentu v histórii dostal až do semifinále MS, ale vypadol po prehre 0:2 s obhajcom titulu Francúzskom. Bláznivý sen Maroka o titule svetového šampióna sa rozplynul tesne pred finále, hoci išlo o najväčšie prekvapenie šampionátu.

Maročania si však ľudí získali.

„Teraz sme sklamaní aj vzhľadom na ľudí v Maroku. Chceli sme tento sen udržať nažive,“ rozprával na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Walid Regragui. „Vedeli sme, že sa nám už podarilo dosiahnuť niečo skvelé a všetci na nás boli hrdí. To nás tešilo, ale zároveň sme cítili, že sme mohli ísť ešte ďalej. Šampióni však vznikajú aj vďaka malým detailom a to sme dnes videli. Povedal som hráčom, že som bol na nich hrdý, hrdý je na nich aj náš kráľ a Maročania. Hrdý je celý svet,“ dodal.

Skóre 2:0 môže napovedať o pomerne pohodlnej záležitosti pre Francúzov, ale na ihrisku to tak nevyzeralo. V skutočnosti Francúzi zvíťazili gólmi z úvodu zápasu (v 5. minúte) a tesne pred jeho koncom (v 79. minúte) – hoci strelený gól je pre každé mužstvo dosť dobrý v akejkoľvek minúte.

Tréner Francúzska Didier Deschamps chválil dobrý defenzívny výkon a aj to, že jeho hráči si pripísali prvé čisté konto na turnaji. Ale v podstate o tomto to celé je. Maroko, ktoré časť fanúšikov v uplynulých zápasoch kritizovala pre herný systém postavený na pevnej obrane, malo 62-percentné držanie lopty a Francúzov poriadne vystrašilo.

Hrdinom bol napokon ľavý obranca Théo Hernandez, ktorý na začiatku turnaja ani nebol v Deschampsovej ideálnej základnej zostave. Na jeho poste hral brat Lucas, ten si však v prvom zápase zranil koleno. Nahradil ho Théo a práve on v úvode akrobaticky zakončil po zblokovanej strele Kyliana Mbappého povedľa brankára Yaccina Bounoua.

Maroko potom útočilo počas celého zápasu, malo aj rovnaký počet striel do priestoru brány ako Francúzsko (3). V 79. minúte však skóroval náhradník Randal Kolo Muani z Eintrachtu Frankfurt. Ten paradoxne rovnako ako Théo Hernandez v Katare nemal hrať. Nebol dokonca ani v pôvodnej nominácii, dostal sa do nej až po zranení Christophera Nkunkua.

Nedoliečená obrana

Maroku chýbalo chladnokrvné zakončenie, ale Francúzska sa vôbec nebálo. Nemalo na to ani veľmi dôvod:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie