Denník N

Seriál Biely lotos: Uži si dovolenku, kým si nažive. Dlho to trvať nebude

Foto - HBO Max
Foto – HBO Max

Pokračovanie úspešného seriálu zmenilo miesto deja aj väčšinu postáv. Ukazuje, že peniaze človeku nemusia priniesť naplnenie.

Prináša škodoradostné zadosťučinenie až rozkoš, keď divák dostane šancu sledovať krásne miesta plné strašných ľudí. Trpia tam, aj keď vlastne na to nemajú dôvod. Majú predsa všetko. Lenže nech sa už sa vyberú do akejkoľvek luxusnejšej destinácie, vždy tam so sebou pritiahnu aj svoje neistoty a patológie, talent otravovať životy sebe aj druhým.

Americká miniséria White Lotus, ktorú uvádza HBO Max, publiku túto rozkoš bohato dopriava. Nezostáva však len pri nej. Zhýralí zbohatlíci nakoniec môžu byť nám – tým, ach, takým bežným ľuďom – celkom podobní.

Prvá sezóna seriálu priniesla scenáristovi a režisérovi Mikovi Whitovi nečakane veľký úspech. Každá zo siedmich častí zachytávala jeden deň týždňového turnusu v luxusnom hoteli siete Biely lotos na Havaji. Preplietali sa tam osudy superbohatých klientov a zamestnancov, ich frustrácie, príkoria a túžby. Všetko kulminovalo násilnou smrťou ohlásenou už na začiatku, diváci mohli tipovať totožnosť obete.

Seriál bol vnímaný v prvom rade ako satira, v tom ohľade bol však niekedy až jemný, nezostal pri vykresľovaní postáv ako karikatúr, pri všetkej ich občasnej neznesiteľnosti ich zároveň ukazoval aj ako viacrozmerných a často i nešťastných ľudí (samozrejme, výnimky sa našli).

Dovolenka s vraždou

Druhá sezóna vznikla počas jedného roka, tá rýchlosť sa však neprejavuje. Dejiskom je tentoraz Sicília, mení sa tým štýl, duch a v niečom aj témy seriálu. Je to iný typ „ostrovného raja“.

Už to nie je územie, kde turistický priemysel spracúva kultúru pôvodných obyvateľov, ktorí dnes môžu len posluhovať bohatým rekreantom. Sicília je tu vykresľovaná ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie