Denník N

Plagiátor je riaditeľom strednej školy, županovi Trnkovi to neprekáža

Budova SPŠS v Košiciach. Foto – SPŠS
Budova SPŠS v Košiciach. Foto – SPŠS

Telocvikár Rastislav Friga sa stal riaditeľom priemyslovky v Košiciach aj vďaka tomu, že kompletne odpísal atestačnú prácu. Vedenie Košického samosprávneho kraja si jeho plagiátorstvo nevšíma.

Premiér, dvaja predsedovia parlamentu aj minister školstva – viacero usvedčených plagiátorov sa objavilo medzi najvyššími ústavnými činiteľmi, a tak si zrejme na Košickom samosprávnom kraji povedali, že ide o nevýznamnú okolnosť, aj keď sa týka riaditeľa strednej školy. Aspoň z reakcie župana a vedúceho odboru školstva sa to dá usudzovať.

Rastislav Friga je riaditeľom Strednej priemyselnej školy strojníckej v Košiciach od konca roku 2016. Pomohla mu k tomu aj náhoda. Jeho predchodkyňa sa vzdala funkcie a do výberového konania sa prihlásili dvaja uchádzači, no nevybrali nikoho. A tak ostal funkciou riaditeľa poverený telocvikár Rastislav Friga, pretože predtým bol predsedom rady školy.

Aby sa mohol stať riadnym riaditeľom, potreboval prvú atestačnú prácu (vtedy ju zákon vyžadoval, neskôr sa to zmenilo). Keď ju dokončil a obhájil, mohol sa na jar 2017 prihlásiť do ďalšieho výberového konania. V ňom uspel.

Po päťročnom funkčnom období sa v apríli tohto roku chystal obhájiť svoj post. Nemusel mať obavy, do výberového konania sa neprihlásil nikto iný. Lenže jeden z učiteľov jeho priemyslovky sa ešte pred výberovým konaním dostal k USB kľúču – našiel ho v práci na stole –, na ktorom bola Frigova atestačná práca z roku 2016. A zároveň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie