Denník N

Frustrovaný kuchár o vykosťovaní utečencov: Boli to iba silácke reči. Polícia trestný čin nenašla

Zdenka Lauerová na Facebooku.
Zdenka Lauerová na Facebooku.

Polícia vypočúvala autorov agresívnych komentárov o utečencoch. Boli to iba silácke reči, hovoria. Trestný čin vyšetrovatelia nezistili.

Oni potrebujú pomoc? Nahnať ich v Nemecku tam, kde Hitler hnal židov, a tam ich prevychovať. Nikdy by som neverila, že niečo takéto napíšem, ale čo je veľa, to je moc,“ napísala v septembri na Facebook osoba vystupujúca ako Zdenka Lauerová pod statusom aktivistu Petra Pčolinského.

Denník N vtedy oslovil políciu, či sa rasistickými komentármi zaoberá. V Nemecku začal prokurátor vtedy stíhať osobu, ktorá oslavovala smrť sýrskeho chlapca Aylana, poľský prokurátor vyhlásil, že bude takéto výroky tvrdo postihovať.

Po troch mesiacoch polícia poslala Denníku N vyrozumenie, že vo viacerých výrokoch, ktoré preskúmala, nenašla žiadny trestný čin. Konkrétne v prípade Lauerovej jej výrok ani len nezakladá podozrenie zo spáchania niektorého z trestných činov,“ napísal vyšetrovateľ Rastislav Vrábeľ z Banskej Bystrice. Svoj názor bližšie neodôvodnil.

Lauerová po tom, čo si redakcia všimla jej vyjadrenie, povedala, že to tak nemyslela. Polícia vypočula aj ďalších autorov. Vyplýva to z uznesenia o odmietnutí oznámenia, ktoré zaslala do redakcie.

Je kuchár a vie vykosťovať

Dvoch aj mne!! Viem dobre a rýchlo vykosťovať,“ napísal na Facebooku Zoltán 1. septembra.

Menovaný nepoprel, že je autorom príspevku. Nemyslel to s nejakým rasistickým podtónom. Žil dlhé roky v cudzine – Nemecko, Anglicko, v domácnosti s Turkami a Afričanmi. Žil v Londýne a nikdy nemal problémy s ľuďmi rôzneho vierovyznania a národností. Sám má maďarský pôvod a židovské korene. Nemá nič proti tomu, keď prídu do Európy ľudia, ktorí tu chcú pracovať, ale chodia sem aj rôzni ľudia a teroristi, čo dokazujú aj útoky v Paríži. Komentár napísal, keď bol z tejto situácie totálne naštvaný a frustrovaný, nemyslel to ako vyhrážku, ale len ako silácke reči. Je kuchár a vie vykosťovať, tak napísal od nervov, čo mu prvé napadlo, a nemyslel to nejako zle. V živote nemal problémy s ľuďmi inej národnosti alebo farby pleti a má čistý register trestov. Nebol v minulosti riešený za priestupok proti občianskemu spolunažívaniu alebo extrémizmu.“

Má kamarátov z Číny a Ameriky

Ďalší výrok znel: Zastreliť tú k**vu zapredanú a aj všetkých tých, čo im pomáhajú.“ Napísal ho Vítězslav tiež 1. septembra.

Uviedol, že reagoval na predchádzajúce komentáre k článku, ktorý súvisel s utečencami. S odstupom času nevedel uviesť, koho myslel tou k…, či nejakého politika, alebo prispievateľov do diskusie. Bol frustrovaný a nahnevaný z utečeneckej vlny, z toho, že sa táto vec nerieši. Nie je rasista, nemá zbraň ani žiadne sklony k násiliu, z jeho strany išlo len o frustráciu. Celá situácia ho mrzí a v budúcnosti sa už zdrží podobných komentárov a nebude používať silácke reči, že niekoho zastrelí. Má kamarátov z Číny a Ameriky a robil na brigáde s Arabmi a nikdy nemal s nikým konflikt pre farbu pleti. Nikdy nebol na žiadnom extrémistickom pochode a nesúhlasí s myšlienkami týchto pochodov, len sa mu nepáči, že sa nerieši prílev utečencov, keďže sú medzi nimi možno aj teroristi. Nebol v minulosti riešený za priestupok proti občianskemu spolunažívaniu alebo extrémizmu.“

Bratislavský vyšetrovateľ Marián Kušnier vec odmietol, lebo neboli zistené také skutočnosti, ktoré by odôvodňovali, že osoby, ktoré napísali uvedené komentáre, mysleli tieto aj vážne“. Policajt tiež napísal, že k uvedenému podnetu občana je nutné poznamenať, že išlo o formu obrázkov vystrihnutých z komunikácie na sociálnej sieti, ktoré na seba obsahovo nenadväzovali a nebolo tak možné jednoznačne určiť, k čomu sa autori príspevkov vyjadrovali, respektíve na koho v diskusii a komentároch reagovali, teda, či išlo konkrétne o utečencov alebo napríklad politikov alebo predchádzajúcich komentátorov a diskutujúcich“.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie