Denník N

Slafkovský ukazuje sebavedomie. Staršiemu spoluhráčovi hovoril, ako hrať, a vyšla mu aj efektná prihrávka

Juraj Slafkovský. Foto – TASR/AP
Juraj Slafkovský. Foto – TASR/AP

Začal v prvej presilovke, na konci skoro nehral. Posledné ťahy so Slafkovským St. Louisovi nevyšli.

V utorok proti Calgary odohral Juraj Slafkovský svoj najlepší zápas za Montreal. Bol výborný v presilovke aj pri hre piatich proti piatim. Pripravil gól Joshovi Andersonovi a zámorské médiá chválili jeho rastúce sebavedomie, ktorého výsledkom bolo päť bodov v rozpätí siedmich zápasov.

Zdalo sa, že si našiel optimálne miesto v zostave – v druhom útoku s Jakeom Evansom a Joshom Andersonom a druhej presilovkovej formácii.

Nasledovalo povýšenie od trénera, ktoré mu však reálne nepomohlo. Slafkovský odohral päť tretín proti Ottawe a Anaheimu v prvej presilovkovej formácii s najtalentovanejšími hráčmi Montrealu – Nickom Suzukim, Coleom Caufieldom a Kirbym Dachom, dopĺňal ich Jonathan Drouin.

Teoreticky by sa mu s nimi malo ľahšie kombinovať, no v praxi ho toto rozhodnutie pripravilo o puk. Montreal prehral po slabých výkonoch v noci na štvrtok s Ottawou 2:3 a v noci na piatok s Anaheimom 2:5. V záverečnej tretine proti Anaheimu už nehral nielen v prvej, ale v žiadnej presilovke a St. Louis rozbil aj fungujúci útok s Andersonom a Evansom.

Slafkovského umiestnil do štvrtej formácie s Remom Pitlickom a Joelom Armiom, pričom ho poslal na ľad len na dve striedania. Stretlo sa to s nepochopením fanúšikov a St. Louisa sa na to pýtali aj novinári, pretože Slafkovský mal výborné štatistiky.

Proti Anaheimu bol z útočníkov najlepší v štatistike xGF%, ktorá vyhodnocuje očakávané strelené a inkasované góly tímu v čase, keď je hráč na ľade, podľa kvality šancí. Keď má hráč 50 percent, znamená to rovnakú šancu, že tím strelí gól alebo inkasuje, Slafkovský mal v tomto zápase xGF% na vynikajúcej úrovni 67 percent.

Na zápase bol v hľadisku aj jeho otec Juraj.

V článku sa dočítate aj:

  • ako Slafkovský napodobnil kúsok, ktorým na jar zabavil Craiga Ramsayho,
  • že Slafkovský si v zápasoch viac dovolí a učí sa aj vyhýbať hitom na hlavu,
  • prečo St. Louis dáva viac priestoru hráčom, ktorých sa chce zbaviť,
  • ako vyzeral nočný zápas proti Anaheimu.

Znaky rastúceho sebavedomia

Ešte ako hráč TPS Turku si Juraj Slafkovský v apríli na striedačke dal dole rukavicu, zobral do ruky tabuľu a začal starším spoluhráčom kresliť, čo by mali zahrať v ďalšom striedaní.

Prekvapil tým svojho vtedajšieho trénera Jussiho Ahokasa, ktorý stál za ním, a takisto reprezentačného trénera Craiga Ramsayho, ktorý si video pozrel na internete a dobre sa na ňom zabával.

18-ročný Slafkovský niečo podobné spravil v pondelňajšom zápase Montrealu proti Calgary. Bol to len jeho 23. zápas v NHL, no zjavne mu nechýba sebavedomie.

Zavolal si totiž k sebe o desať rokov staršieho Josha Andersona, ktorý odohral v NHL 414 zápasov, a začal mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie