Denník N

Matovič označil Krošláka aj Sulíka za skorumpovaných, polícia ani prokuratúra nehovoria, či sa obvineniami budú zaoberať

Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Len pár minút po tom, ako padla vláda Eduarda Hegera, vinil líder OĽaNO Igor Matovič z pádu vlády nielen SaS a opozičné strany, ale aj troch koaličných poslancov, ktorí za pád vlády zahlasovali.

Za vyslovenie nedôvery premiérovi zahlasovali aj Martin Borguľa, Patrick Linhart a Ján Krošlák, ktorí ešte pár hodín pred hlasovaním boli členmi poslaneckého klubu Sme rodina.

Bývalého tenistu Jána Krošláka, ktorý sa pôvodne dostal do parlamentu na kandidátke OĽaNO, Matovič nazval skorumpovaným človekom, ktorého korupčné správanie sa údajne prejavilo pár mesiacov po parlamentných voľbách 2020.

„V mojom mobile mám správu od Jána Krošláka, ktorý bol prvý z hrdinov, ktorému sa akosi obrátilo svedomie. Ktorý mi, ešte keď som bol premiér, v júni 2020 písal o tom, ako by bolo správne podplácať aktívnych policajtov, podplácať aktívnych pracovníkov bezpečnostných služieb, aby nám poskytovali informácie alebo nejako kryli chrbát ako vláde,“ vyhlásil Igor Matovič na tlačovej konferencii k pádu vlády.

„Tento človek, ktorý odo mňa ako premiéra chcel, aby sme podplácali policajtov, dnes rozhodol o páde demokratickej protikorupčnej vlády. Stranám SaS a PS to vôbec nevadí,“ hovoril Matovič.

Predseda OĽaNO následne na tlačovke pokračoval ďalej a z korupcie obvinil aj predsedu SaS Richarda Sulíka. „Mám dôkazy o závažnej korupcii Richarda Sulíka, ktoré zverejním počas predvolebnej kampane,“ vyhlásil.

Ako upozorňuje rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská, Matovič mal svoje zistenie oznámiť na polícii, ak tak neurobil, sám sa dopustil trestného činu.

„Každý, kto sa hodnoverným spôsobom dozvie, že niekto spáchal niektorý z trestných činov korupcie, by to mal oznámiť. Neoznámenie orgánu činnom v trestnom konaní je trestný čin,“ pripomína Kurilovská.

Igor Matovič. Foto – TASR

Čo na to polícia a prokuratúra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Richard Sulík

Slovensko

Teraz najčítanejšie