Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Sme svojprávny štát. Že?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Expozícia. 2. Katastrofa. 3. Katarzia.

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

 

1. Expozícia

Internet je miesto, kde človek zistí, že všetci okrem neho sú si úplne istí, ako by sa zachovali v situácii, v ktorej nikdy neboli a nikdy nebudú. Páni, ktorí hrajú futbal raz týždenne a na rozdiel od Ronalda si po zápase radšej dajú pivko ako sto brušákov, presne vedia, čo mal tento lúzer so 118 medzinárodnými gólmi spraviť bezprostredne po tom, ako definitívne prišiel o šancu vyhrať majstrovstvá sveta.

A s rovnakou sebaistotou vedia svetu nahlásiť, ako sa s tou tonou adrenalínu v krvi mali po štvrťfinálovom rozstrele tváriť Argentínčania, ktorých počas neho molestovali Holanďania. Na internete je teda väčšinovým exemplárom gavalier s chladnou hlavou, ktorý aj v najťažších chvíľach zachováva bezchybné dekórum a nechce nič viac, než aby boli rovnako dokonalí aj tí ostatní.

Vo vzťahu k politikom je nárok publika hodnotiť, kto sa mal ako zachovať podstatne silnejší. Dnes to tu však nebudeme robiť. Napokon, kto vie zaručiť, čo by urobil, ak by sa mu akurát po podaní demisie podarilo naďabiť v adventnom kalendári motivačných citátov na ten

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie