Denník N

Nord Stream II je hroziaca katastrofa, žaloba by mohla pomôcť

Slovensku hrozí, že príde o príjmy z prepravy plynu. Malo by sa brániť žalobou. Na rozdiel od kvót na utečencov ju však nikto nepodáva.

Autor je analytik portálu energieprevas.sk

Plány na výstavbu plynovodu Nord Stream II vzbudzujú nemalé vášne, ktorým sa ani nemožno čudovať. Ide o gigantický projekt, kde jedni ho budú stavať, iní na ňom zarábať a my, bohužiaľ, prerábať. A s tým treba čosi spraviť.

Nedávno sme sa na Stredoeurópskej energetickej konferencii v Bratislave z úst podpredsedu hospodárskeho výboru nemeckého Bundestagu pána Klausa Barthela, ale aj zastupujúcej štátnej tajomníčky českého ministerstva průmyslu a obchodu pani Lenky Kovačovskej dozvedeli, že Nord Stream II je „len“ komerčným projektom.

Čo sa môže zdať až tragikomické v situácii, keď Rusi dlhodobo presadzujú svoj zámer obísť Ukrajinu, čím by ju obrali o peniaze a zároveň by ohrozili pôžičky „naliate“ do ukrajinského tranzitného systému na jeho modernizáciu. Navyše zmenšenie kapacít ukrajinskej siete ohrozuje aj energetickú bezpečnosť regiónu, pretože nás môže pripraviť o alternatívnu trasu.

Podobne „politicky“ projekt vnímajú aj siedmi ministri zo strednej a z východnej Európy, ktorí do Bruselu zaslali list poukazujúc na rozpor Nord Streamu II s energetickým balíčkom, teda právom Európskej únie. Rusi by totiž najradšej kontrolovali celý plynovod a mohli tak zabrániť preprave akéhokoľvek konkurenčného plynu.

K listu sa (ne)pochopiteľne nepridala Česká republika, ktorá je v závideniahodnej situácii. Nord Stream II jej totiž môže zvýšiť zisky z prepravy a dopomôcť tak k prevzatiu primátu najväčšieho prepravcu ruského plynu v strednej Európe práve od Slovenska. To však ešte nie je všetko, pretože Česi majú v rukáve aj ďalší tromf. Výstavbou priameho prepojenia s Rakúskom by mohli Slovensko úplne vypojiť z veľkej plynárenskej hry.

Keďže stupeň ohrozenia je vysoký, treba čím skôr konať a využiť všetky dostupné prostriedky. V prvom rade sa treba obzrieť do minulosti, pretože Nord Stream II je len rozširovaním už existujúceho plynovodu Nord Stream I, ktorý dokončili v rokoch 2011 a 2012. Lenže nad súladom prvého plynovodu s vtedy platným energetickým balíčkom Únie sa nikto nezamýšľal a čo je ešte horšie, ani na to nikto nepoukazoval.

To, že tento stav vyhovoval Nemecku a ani Česko nepodalo žalobu, je pochopiteľné, ale že tak doteraz neurobilo ani Slovensko, je na zamyslenie. Ako je možné, že nám konkurenčný plynovod doposiaľ neprekážal a prebúdzame sa až pri jeho rozširovaní? Nebude už existujúci plynovod Nord Stream I precedensom uľahčujúcim výstavbu jeho dvojičky v podobe projektu Nord Streamu II?

Ak sme ochotní podať žalobu pre 800 migrantov, nemali by sme váhať ani pri žalobe na ochranu 700 – 800 miliónov eur, ktoré ročne zinkasuje pološtátny Eustream za prepravu plynu cez naše územie.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Plynovod Nord Stream

Komentáre

Teraz najčítanejšie