Denník N

Rus navštevuje slovenské školy, hovorí o skutočnom Rusku: Kamarátov vojna netrápila, kým neprišla mobilizácia

Filipp Sedov jazdí slovenských besedovať o Rusku i vojne. Vpravo je jedna z jeho prvých návštev - na Piaristickej spojenej škole v Prievidzi. Foto - archív F. S.
Filipp Sedov jazdí slovenských besedovať o Rusku i vojne. Vpravo je jedna z jeho prvých návštev – na Piaristickej spojenej škole v Prievidzi. Foto – archív F. S.

Pre mňa je smutné, že musím rozprávať nepríjemné veci o vlastnej krajine, hovorí Filipp Sedov, ktorý počas jesene navštívil pätnásť slovenských škôl.

Filipp Sedov spolupracuje s Denníkom N na novom vzdelávacom projekte. Školám ponúkame možnosť zorganizovať besedu o Rusku s Rusom, ktorý sa presťahoval na Slovensko. Náklady pokrýva Denník N vďaka crowdfundingu, do ktorého prispeli desiatky čitateľov.

Sedov počas jesene diskutoval na pätnástich, prevažne stredných školách. Väčšina bola na východnom Slovensku, okrem toho navštívil aj zopár škôl v Banskobystrickom kraji, v Turci, na Hornej Nitre a v Bratislave.

V rozhovore pre Denník N opisuje, aké má ohlasy od žiakov či učiteľov, keď od rodeného Rusa počujú, že odsudzuje Putinovu agresiu a podporuje Ukrajinu.

Ďalšie besedy sú plánované na budúci rok. Pokiaľ by aj vám blízka škola mala záujem pozvať si Filippa Sedova, podrobnejšie informácie aj s odkazom na registračný formulár sú k dispozícii na tomto odkaze.

Zaujímajú slovenských žiakov témy Rusko a vojna? 

Moje skúsenosti sú, že väčšinou áno. Takmer v každej triede, kde som mal besedu, sedela aspoň časť žiakov, ktorí sledujú to, čo sa deje. Vedeli o sankciách, vedeli o ukrajinskej rakete, ktorá v Poľsku zabila dvoch ľudí, poznali napríklad aj meno Alexej Navaľnyj. Iba na jednej škole som mal pocit, že to žiakov vôbec nezaujímalo.

Kde to bolo?

Na jednej odbornej škole na južnom Slovensku, v triede s vyučovacím jazykom maďarským. Žiaci na mňa pôsobili tak, že ich vlastne nezaujíma ani to, čo sa deje na Slovensku. Besedy začínam tým, že ukazujem, odkiaľ pochádzam: z mesta Jaroslavľ. Žiakov sa pýtam, či vedia, s akou tragickou udalosťou, ktorá sa dotýka Slovenska, je toto mesto spojené. Narážam na úmrtie Pavla Demitru, ktorý zahynul spolu s celým tímom Lokomotiv Jaroslavľ. A na tej maďarskej škole nevedeli ani to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie