Denník N

S loptou utekal do úkrytov, starého otca zabili srbskí vojaci. Modrićov talent ovplyvnili aj traumy z detstva

Luka Modrić. Foto - TASR/AP
Luka Modrić. Foto – TASR/AP

Keď sa trénera Chorvátska Zlatka Dalića po prehre v semifinále MS s Argentínou novinári spýtali, či sledujeme záver reprezentačnej kariéry tvorcu hry Luku Modrića, odpovedal: „Chýbal by celému svetu.“

37-ročný Modrić s kapitánskou páskou opäť priviedol Chorvátov medzi najlepších na svetovom šampionáte, pred štyrmi rokmi dokonca až do finále a získal vtedy aj Zlatú loptu pre najlepšieho hráča planéty.

Modrić možno s reprezentáciou skončí, ale posledné tri týždne v Katare ukázali, prečo ho môžeme považovať za jedného z najlepších záložníkov histórie.

Modrić sa stal slávnym futbalistom, aj keď si od detstva prechádzal utrpením. Mal iba šesť rokov, keď mu starého otca zabili srbskí vojaci, a Luka musel s rodičmi zo svojej rodnej dediny ujsť.

Futbal ho nechali hrať, aby nemyslel na vojnu: a nikdy im ani nenapadlo, že by sa ním mohol raz živiť. Jeho sláva je omnoho viac, než si jeho rodičia vôbec kedy želali.

Z chlapca, z ktorého rodného domu je dnes už len ruina, sa stal jeden z najlepších futbalistov na svete. Neustále sa zlepšoval, a to aj po tridsiatke. Bol to práve on, kto znova doviedol Real Madrid k víťazstvu v Lige majstrov.

V chorvátskej reprezentácii je nielen najlepším hráčom, ale aj mentorom. Nedávno sme písali o brankárovi Dominikovi Livakovićovi, ktorý bol dlho v národnom tíme na ihrisku veľmi nervózny a prenášal to aj na spoluhráčov. Modrić sa s ním otvorene porozprával a podarilo sa mu zvýšiť mu sebavedomie. Livaković napokon na aktuálnych MS pomohol Chorvátom dvakrát v penaltových rozstreloch: proti Japonsku aj Brazílii.

Modrić sa stal idolom pre mladých chorvátskych futbalistov. Mentálnu silu však podľa svojich blízkych získal aj vďaka traume, ktorou si musel prejsť. „Bol to tragický moment,“ spomínal na smrť svojho starého otca, ktorý sa tiež volal Luka. „Ale vojna nikdy nikomu nič dobré neprinesie,“ rozprával v rozhovore pre The Guardian.

Vo svojej autobiografii napísal, že má „zlomené srdce vždy, keď si spomenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie