Denník N

Komentátori Denníka N: Na Igora Matoviča bol škaredý pohľad, poučme sa

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Správanie Igora Matoviča by malo byť pre voličov ponaučením pri každých ďalších voľbách, že nie je správne používať svoj hlas ako protestný. Mali by sme využívať viac racionálny úsudok než emócie, hovoria komentátori Denníka N Roman Pataj a Tomáš Gális.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera. Hoci to tesne pred hlasovaním vyzeralo tak, že to predsa len prežije, pretože Igor Matovič bol na ceste do Prezidentského paláca, kde aj pred zamestnancami prezidentskej kancelárie podpísal demisiu, ale potom ju podľa paláca vytrhol kancelárovi z rúk s tým, že si to rozmyslel. Nasledovalo hlasovanie a koniec vlády. Toto je aký koniec politika, ktorý porazil Roberta Fica?

Pataj: Nie som si celkom istý, či je to koniec – Igor Matovič sa zjavne nikam nechystá. V jeho politickej kariére je to veľmi ponižujúca epizóda, ku ktorej by sa politik nikdy nemal prepracovať. Igor Matovič však ďalej zostáva v politike a môžeme sa pripraviť na to, že obzvlášť teraz v tomto období sa skôr budú stupňovať takéto jeho prejavy. Niežeby ich utlmil. Bude to pokračovať, je to veľmi škaredý pohľad a hlavne by to malo byť pre voličov ponaučenie pri každých ďalších voľbách, že nie je správne rozhodovať sa počas volieb tak, že môj hlas je protestný. Pri hlasovaní by sme mali využívať viac racionálny úsudok než emócie a skôr sa vyhneme podobným skúsenostiam, ako zažívame práve teraz.

Čo sa vám musí odohrávať v hlave, že sa takto správate pred celou krajinou?

Gális: Toto bolo vlastne len vyvrcholenie celej série z rovnakého súdka akcií, ktoré nám predvádza už 12 rokov, odkedy prvýkrát vstúpil do parlamentu. Pri demisii sa stalo to, že stále telefonoval s nejakým človekom, on hovorí, že ten mu povedal, že pred mafiou sa neskláňa. Veď presne pred dvanástimi rokmi mu zase vraj nejaký iný tajomný človek ponúkal milióny za to, aby kvôli nemu padla vláda. Nie je to úplne to isté, ale je to z rovnakého súdka. Napriek tomu musím povedať, že ma to prekvapilo. Čo sa odohráva v hlave? Doteraz mu to všetko prechádzalo, tak si povedal, že prečo nie.

Neznamená to, že bol do demisie vlastne dotlačený a nechcel ju ani úprimne podať? 

Pataj: To je očividné a jednoznačné. Na celom jeho správaní počas uplynulých hodín a dní vidno, že sa neriadi faktami, rozumom, ale srdcom, svojimi emóciami. Lebo keď už raz prídete do Prezidentského paláca odovzdať svoju demisiu, ale potom ju odtiaľ zoberiete za takýchto mimoriadnych okolností, tak to je proste detinské správanie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie