Denník N

Vývoj bojov (295. deň): Ukrajinské letectvo môže dostať moderné bomby takmer s presnosťou HIMARS-ov

Výťah na americkej lietadlovej lodi vyváža na palubu presne navádzané bomby typu, o akom sa uvažuje pre Ukrajinu. Foto - Wikipedia, Michael W. Pendergrass/U.S. Navy
Výťah na americkej lietadlovej lodi vyváža na palubu presne navádzané bomby typu, o akom sa uvažuje pre Ukrajinu. Foto – Wikipedia, Michael W. Pendergrass/U.S. Navy

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ukrajinci majú šancu dostať rovnaké presne navádzané bomby, aké si objednalo slovenské letectvo na svoje F-16.
  • Čo presne JDAM je, ako vyzerá a ako sa používa.
  • Situácia v Bachmute zostáva vážna, ale sú náznaky, že sa stabilizovala.
  • Zalužnyj predpovedá útok na Kyjiv, Putin ide za Lukašenkom – aká je pravdepodobnosť novej ofenzívy z Bieloruska.
  • Mapy dňa – Bachmut.
  • Videá dňa – totálna devastácia Marinky – ruský tank počas mestského boja; ruská jednotka sa pripravuje na útok – morálka sa javí ako vysoká; ako vyzerá odpálenie americkej rakety z kokpitu ukrajinského MiG-29; JDAM – ako funguje zbraň pre ukrajinské letectvo.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 15. decembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Ukrajinci majú šancu dostať presne navádzané bomby, aké si objednalo slovenské letectvo na svoje F-16. Keď si Slovensko objednalo 14 stíhačiek F-16, medzi objednanou výzbrojou bolo aj 150 súprav na prestavanie takzvaných hlúpych bômb na presne navádzanú muníciu. Sú známe pod označením JDAM (Joint Direct Attack Munition). Denník Washington Post tvrdí, že sa pripravuje dodanie rovnakej výzbroje aj ukrajinskej armáde.

Vyzerá to ako ďalší technický detail bez hlbšieho významu, ale omyl.

V týchto dňoch sa hovorí o dodávke mediálne omnoho známejších Patriotov. V ich prípade ich o výhradne defenzívny systém protivzdušnej ochrany, ktorý veľmi pravdepodobne bude brániť niektoré z ukrajinských miest pred útokmi ruských rakiet a dronov. Súpravy JDAM dajú ukrajinskej armáde úplne iné možnosti. Vďaka nim budú slovenské F-16 v prípade potreby schopné presných útokov na bodové ciele. Omnoho presnejších, než sa dajú dosiahnuť pomocou tradičných bômb bez presného navádzania. Rovnakú schopnosť získajú aj Ukrajinci.

Čo presne JDAM je, ako vyzerá a ako sa používa. Prvú vojnu v Perzskom zálive

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie