Denník N

Prezidentka chce predčasné voľby do konca júna, v parlamente na to zatiaľ nie je dosť poslancov

Eduard Heger u prezidentky. Foto N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger u prezidentky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala odvolaného premiéra Eduarda Hegera a politické strany, aby do konca januára urobili všetky kroky, ktoré sú potrebné na predčasné voľby. Žiada, aby sa konali ešte v prvom polroku 2023. Pokiaľ by sa tak nestalo, pristúpi k ďalším krokom, ktoré jej stanovuje ústava.

Prezidentka tak naznačila, že ak nebudú voľby do konca júna, môže vymenovať vládu podľa vlastného rozhodnutia. Problém je, že v parlamente zatiaľ nie je najmenej 90 poslancov, ktorí by podporili predčasné voľby.

„Nebudem sa už vyjadrovať k vášmu vládnutiu, urobila som tak nedávno v správe o stave republiky. Konštatujem však, že dráma, ktorú som spomínala vo svojej správe, sa prejavila aj v posledných minútach vášho riadneho vládnutia,“ povedala Hegerovi, ktorý si do Prezidentského paláca prišiel prevziať dekrét o svojom odvolaní.

Čaputová následne v zmysle ústavy poverila Hegerov kabinet, aby dočasne vykonával svoju funkciu s obmedzenými právomocami do vymenovania novej vlády.

„Z povahy veci je zrejmé, že takáto vláda nemôže zabezpečovať všetky potrebné kompetencie a je teda jednoznačne vládou dočasnou. Z reakcií politických lídrov po včerajšom rozhodnutí Národnej rady je taktiež zrejmé, že tu nie je politická vôľa na zostavení novej vlády s podporou a legitimitou parlamentu,“ povedala.

Naznačila tým, že nová vláda s podporou 76 poslancov sa už pri súčasnom zložení parlamentu nenájde. Aj vláda, ktorú by teoreticky vymenovala prezidentka, by však podľa ústavy musela do 30 dní požiadať parlament o vyslovenie dôvery a získať podporu najmenej 76 poslancov.

Predčasné voľby zatiaľ chce len okolo 70 poslancov

Na vypísanie predčasných volieb momentálne nie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie