Denník N

Minister v demisii Ján Budaj: Matovič priniesol šancu na právny štát – a potom ju aj zobral (+ video)

Ján Budaj. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ján Budaj. Foto N – Tomáš Benedikovič

V OĽaNO som poctivo plnil nepríjemnú rolu zrkadla, ale teraz už nechcem vstupovať do toho, kto má hnutie viesť, vraví Ján Budaj.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ján Budaj (70) je ministrom životného prostredia odvolanej vlády Eduarda Hegera. V rozhovore hovorí:

  • či Igor Matovič nepodaním demisie oklamal premiéra,
  • ako si občiansko-demokratická platforma predstavuje budúcnosť,
  • či sa o spolupráci rozprával s Mikulášom Dzurindom,
  • aj ako si predstavuje ďalšie kroky po páde vlády.

Dalo by sa po tom, čo sa vo štvrtok odohralo v Prezidentskom paláci, povedať, že tým finálnym aktérom, ktorý zapríčinil pád vlády Eduarda Hegera, bol Igor Matovič?

Nie, nie. K tomu viedla široká škála dôvodov. Spor Richarda Sulíka s Igorom Matovičom je dlhoročný, ale ani tento osobný spor nebol jediným problémom. Koalíciu rozožierali dve veci, ktoré boli objektívne dané. Po dlhých rokoch panovania postkomunistickej garnitúry stála pred obrovskými protivníkmi, ktorí majú vplyv aj na tvorbu verejnej mienky.

Táto partia nemala skúsenosti s vládnutím ani obhajovaním moci. Prakticky nikto z nich nebol ministrom či premiérom, vo vláde boli jeden alebo dvaja bývalí štátni tajomníci. Aj v pokojných časoch by mal takýto transfer na novú generáciu veľa problémov. Tu sa k tomu pridružil covid, ruská agresia, inflácia a energetická vojna.

Korene problémov poznáme, hovorme o štvrtku, ktorý rozhodol. Viacerí poslanci SaS verejne potvrdili, že ak by Igor Matovič rezignoval, nehlasovali by za nedôveru vláde. Stačilo, aby Igor Matovič nechal svoju demisiu v paláci, a dnes nie ste v demisii ani vy, ani premiér Heger. To asi sedí, nie?

To asi sedí, ja som v Prezidentskom paláci nebol. Nie je tajomstvom, že občiansko-demokratická platforma, s ktorou som v kontakte, už v lete upozorňovala, že toto skončí predčasnými voľbami. Vyzývala pána Matoviča – hoci je to nepríjemné, obracať sa na úspešného politika, ktorý nad Ficom vyhral voľby, aby sa dohodol medzi demokratmi aj za cenu odchodu z vlády. Oboch politikov – aj pána Sulíka, aj pána Matoviča.

Sulík napokon odišiel, Igor Matovič nie. Výsledkom je, že pán Sulík viedol konflikt ďalej. Najprv sa pokúsil odvolať pána Matoviča, keď to nevyšlo, našiel spojencov na pád celej vlády. Myslím si, že sám bol zaskočený, že z akcie, ktorá mala byť zastrašením či posledným varovaním, bol reálny pád vlády. A zrejme aj skrátenie volebného obdobia všetkých demokratov, ktorí uspeli v minulých voľbách.

A budú určite skoršie voľby?

Dôležité je vedieť, ako sú na ne demokrati pripravení. Dvadsať rokov všetky vlády demokratov skončili predčasnými voľbami. Od roku 2002, keď začínala druhá Dzurindova vláda, ktorá skončila predčasnými voľbami, cez Radičovej vládu až po dnešok, keď je prakticky vylúčené, aby predčasné voľby neboli. Všetci vieme, že to malo fatálny dôsledok na ochotu demokratických voličov ísť voliť.

A, naopak, vždy to mimoriadne motivovalo priateľov starých poriadkov, aby ukázali, že sú tu pánmi. Slovensko prešľapuje ako v takom „slovenskom tangu“ a chronické roztržky demokratov, ktoré spôsobujú pády vlád, sú príčinou, prečo sme ešte nevytvorili právny štát. Zhodili sme komunizmus, ale ďalšie fázy budovania štátu nie sú naplnené.

Video: Budaj o Matovičovi: Ak nechcel dať demisiu, malo prísť odvolanie
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Zaskočil vás Igor Matovič svojím rozhodnutím demisiu nakoniec nepodať?

Zaskočil, isteže.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Ján Budaj

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie