Denník N

High 5ive: Keď je zle a otupno, treba nasadiť Future Islands u Lettermana

Skupina Future Islands v talkšou Davida Lettermana, 2014. Foto - YouTube
Skupina Future Islands v talkšou Davida Lettermana, 2014. Foto – YouTube

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Bola to viróza vyššieho levelu, ktorá na nálade nepridala. Tak rovno z postele mierim na známu destináciu. YouTube, rok 2014, skladba Seasons od skupiny Future Islands, naživo v nočnej šou Davida Lettermana. Bol som tam už veľakrát. A stále sa udeje to isté: priamy prenos vibrácií, čistej energie a hneď prúdi krv v tele veselšie.

Jednak je to skvelá pieseň. No fenomenálne je, ako preteká cez telo a hlas speváka Samuela T. Herringa. Je to štvorminútová antická dráma s výbuchmi, dramatickými zastaveniami a autentickým prežívaním. Nevídané vlnenie kolien a búchanie do hrude, ktoré počuť cez mikrofón. Nadšený Letterman je bodkou za týmto nášupom.

*

Skok do súčasnosti, no ostávame u Lettermana. Po ukončení dlhoročnej večernej šichty prichádza u talkmastera aj zmena vzhľadu. Nastupuje biela brada, symbol múdrosti a rozvahy. Ten imidž sedí. Po tisíckach odmoderovaných hostí má nárok byť Gandalfom televízneho rozhovoru. A hovoriť už len s tými, ktorých si vyberie.

Napríklad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (Netflix). Letterman cestuje vlakom po krajine, stretáva ľudí, samotný rozhovor sa koná za hučania súprav v stanici metra. Otázky až tak neprekvapia, cieľ je skôr ukázať debatu dvoch reálnych ľudí v zložitej situácii. Prezidentov vtip a smiech zaznie ako závan nádeje.

*

Keď už budete na spomenutej strímingovej službe, za skúšku stojí juhokórejská

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie