Denník N

Tu sa zastavte a dívajte sa. V kopcoch nad Súľovom stojí zraková pyramída (foto)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Juraj Gábor vytvoril výnimočné sochárske dielo – zrakovú pyramídu, ktorá už stojí v kopcoch nad Súľovom. Pomohli mu aj miestni obyvatelia, podrobnosti prezrádza výstava v žilinskej galérii Plusmínusnula.

Z dediny je to približne pol hodiny cesty, ale autom sa dá prísť aj na vzdialenosť pätnásť minút po vlastných. Na turistickej trase leží v Súľovských skalách nevšedná vyhliadka. Jej autorom je umelec Juraj Gábor. Jeho Zraková pyramída pripomína „svetelný lúč“ a to, ako funguje, sa síce dá opísať, ale veď iste viete, ako to je – radšej raz vidieť.


Foto N - Tomáš Benedikovič

O „videnie“ tu totiž ide predovšetkým. Do 18-metrového objektu sa dá vojsť, schovať sa tam pred dažďom alebo pred slnkom počas túry, no prvotný zámer autora je čosi iné. „Odovzdať sa krajine,“ tak tomu vraví Juraj Gábor. Zraková pyramída zhmotňuje záber nášho pohľadu. Tu si to máte možnosť uvedomiť naplno. Na jej konci je malý priezor, keď sa cezeň pozriete, krajina pred vami sa ocitne v ráme drevenej konštrukcie, ktorá kopíruje prirodzený lúč vášho pohľadu.


Foto N - Tomáš Benedikovič

Najprv je to skvelé, lebo váš pohľad sa skoncentruje na jeden konkrétny výsek krajiny a vy si ho môžete naozaj vychutnať. O chvíľu si však možno uvedomíte, že žiadnu zrakovú pyramídu predsa nepotrebujete na to, aby ste sa mohli slobodne dívať. A že okolo vášho „lúča pohľadu“ je ešte množstvo iných miest, ktoré stojí za to sústredene preskúmať nielen pohľadom.


Foto N - Tomáš Benedikovič

„Páčilo by sa mi, keby pyramída fungovala ako symbol motivácie vyjsť za niečím. A nemyslím tým len motiváciu vyjsť na kopec a vyskúšať si pyramídu, myslím to aj prenesene – vyjsť za niečím a zotrvať tam, dať si čas a príležitosť premýšľať,“ hovorí Juraj Gábor.


Foto N - Tomáš Benedikovič

Pyramídu pôvodne vytvoril na výstavu do galérie v Zlíne. V jej vnútri premietal hodinové videozáznamy meniacej sa krajiny. Už tam mu však napadlo, že by bolo skvelé nahradiť videá skutočnou krajinou a premiestniť drevený objekt rovno do prírody. V obci Súľov-Hradná mu vyšli v ústrety a aj vďaka pomoci žilinskej Stanice sa podarilo vyzbierať takmer tritisíc eur na jej dokončenie. Stavba má zatiaľ iba provizórnu strechu, ale do konca roka by sa ju ešte mohlo podariť vymeniť za poriadnu aj vďaka tejto zbierke.


Foto N - Tomáš Benedikovič

Ak sa vám už v tomto počasí náhodou nepodarí vyjsť za Zrakovou pyramídou nad Súľov, oplatí sa ísť aspoň do žilinskej galérie Plusmínusnula. „Takéto veľké dielo – rozmermi aj významom, nemohlo existovať bez množstva materiálu a myšlienok. A tak prirodzene vyplynulo, že galéria sa stala tranzitným depozitom Gáborových myšlienok, spojených so Zrakovou pyramídou,“ vraví kurátorka Katarína Gatialová. Kresby a objekty budú v galérii do 18. decembra, Zraková pyramída by nad Súľovom mala ostať minimálne päť rokov.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie