Denník N

Jednotka Matovičovej kandidátky: Ficov účet v Belize by som na blog nedala

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po jej blogoch skončil minister hospodárstva Pavol Pavlis, a keď písala o kompe cez Dunaj, nominant Smeru jej hrozil miliónovou žalobou. Protikorupčná aktivistka a nezávislá staromestská poslankyňa Veronika Remišová (39) teraz vedie kandidátku OĽaNO.

Už vás poslal Igor Matovič na detektor lži?

Ešte ma neposlal.

A vyhrážal sa, že vás pošle? Lebo pred štyrmi rokmi predsedov strán zo svojej kandidátky posielal.

Mne to nehovoril. Asi by to bola pre mňa nová skúsenosť, možno by som sa o sebe dozvedela nové zaujímavé veci.

Išli by ste?

Neprekážalo by mi to.

Zdá sa vám dôstojné posielať ľudí, čo majú byť na kandidátke, na polygraf?

V roku 2012 bola taká gorilia atmosféra vzájomnej nedôvery.

Teraz nie je príliš iná.

Detektror lži sa používa pri otázkach financovania kampane, alebo pri otázkach majetku, korupcie. Efektívnejším riešením by bol funkčný zákon o preukazovaní pôvodu majetku, alebo otvorené vládnutie a viac zverejňovaných informácií. Potom by politici detektor lži nepoužívali.

Video: Remišová: U Matoviča nemám obavy z miliónov v alobale

Detektor lži sa používa, keď niekomu nedôverujete. Nie je zvláštne zobrať ľudí na kandidátku a potom im povedať: ja vám neverím, choďte na detektor?

Veľmi ťažko sa mi k tomu vyjadruje. Neviem všetky okolnosti. Ja by som s detektorom lži problém nemala. Povedali ste, že sa používa, keď niekomu nedôverujete. Neviem, aké mal pán Matovič vzťahy s vtedajšími kandidátmi.

Obraz Matoviča s detektorom lži a s diktafónom sa s ním už ťahá ďalej. Nemali ste obavy z toho, že s ním idete do volieb?

Pre mňa bolo podstatné, že OĽaNO je jednou z mála strán, ktorá nemá korupčné podhubie. Že nebudem musieť riešiť, ako niekto zohnal peniaze, alebo ich našiel v alobale a následne sa tie peniaze musia nejako oplácať – cétečkom, kompou, alebo inak. Som presvedčená, že OĽaNO korupčné pozadie nemá.

To asi nemá, má však zvláštny model fungovania a financovania. Dostávajú obrovské peniaze od štátu a rozhoduje o nich vlastne len poslanecký klub. Nemajú stranícku štruktúru, ale Matovič ako jediný štatutár má právo veta. Je to strana – nestrana, ktorá je vlastne firmou Igora Matoviča.

Rozhodnutia, ktoré prijímajú poslanci v klube, myslím prijímajú demokraticky. Každý má v klube svoj hlas a to, na čom sa zhodnú, to potom robia. Keď nastupovali v roku 2012, bola to nová strana. Posun k regiónom bude musieť nastať a verím, že sa takto bude to hnutie transformovať. Veľkým pozitívom je, že také otvorené hnutie sme v našich podmienkach nemali.

Je otvorené, aj nie je. Má len štyroch členov – Matoviča, Viskupiča, Jurinovú a Fecka. Hovoríte, že sa na klube rozhoduje demokraticky. Ponúkli vám možnosť pozrieť sa tam a ukázať vám, že to nefunguje tak, že len Matovič povie a ostatní urobia?

Nebola som na klube. Možno je to otázka na niektorého z poslancov, ktorí na kluby chodia.

Ako ste sa stali jednotkou kandidátky? Kedy vás oslovili?

S OĽaNO som začala spolupracovať pri eurovoľbách, keď som bola na ich kandidátke.  Oslovovali občianske združenia, ktoré nominovali nejakých ľudí. Vtedy ma to celkom prekvapilo. Bol to pohovor so všetkými kandidátmi. Na každého bola polhodina. Celý klub sa pýtal otázky. Vtedy som tam nikoho nepoznala. Z kandidátov sa robil konečný výber.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako ste sa dostali na parlamentnú kandidátku?

Od eurovolieb som spolupracovala s Erikou Jurinovou. Ona ma oslovila. Teraz to bude vyzerať zainteresovane, lebo som jej poradkyňa, ale Erika Jurinová je jedná z mála žien, ktorá si v politike zachovala nežnosť a dobré srdce.

Kedy ste prišli prvýkrát do kontaktu s Matovičom?

Pri pohovore na kandidátku do eurovolieb.

Vyberal klub, ale veľa do toho hovoril Matovič. Kto určil, že budete jednotka?

Pokiaľ viem, boli to intenzívne rokovania zasa len na klube, takže čokoľvek by som vám povedala, boli by to len sprostredkované informácie. Bez kolektívneho rozhodnutia by som ale asi na tom mieste nebola.

Robili ste desať rokov pre Európsku komisiu. Čo?

Programový manažér, „policy officer“ v oblasti vzdelávania.

Čo to znamenalo v praxi? Ľudia do tých štruktúr nevidia.

Manažment programu pre mládež, tvorba pravidiel pre členské štáty, následne kontroly agentúr, ktoré ho uplatňujú, európska dobrovoľnícka služba, benchmarking v oblasti politiky vzdelávania, stratégie, ako by členské krajiny mali zlepšovať kvalitu vzdelávania.

Prečo ste sa vrátili? Tam sa asi žije dobre.

Dobre sa tam žije. Plánovali sme to s manželom už skôr. Robili sme tam spolu. Keď sme boli na Slovensku, angažovali sme sa v mimovládnom sektore, v skautingu. Tam sa nám zrazu začalo zdať, že sme v takej krištáľovej guli. S kolegami sme riešili len pracovné veci, belgická politika nás vôbe nezaujímala. Ako keby neexistoval vonkajší svet – len tá naša realita v Európskej komisii.

Mali ste málo občianskeho aktivizmu?

Asi išlo o lepšie naplnenie života. Ale nechcem, aby to vyznelo ako floskula.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako ste sa dostali k investigatívnym blogom? Matovič si vás asi vybral práve preto, že ich píšete.

Radšej píšem, ako rozprávam. Písanie ma vždy bavilo. Najprv to boli blogy o jednoduchých problémoch, potom – napríklad pri mýtnom tendri – som si povedala, koľko asi stojí u nás a koľko v Nemecku. Práca s faktmi ma začala celkom baviť, tak som išla aj do zložitejších tém. Nie som typ, čo vyjde na tribúnu a kričí z nej. Mne je blízka skôr tá izbička a písanie a toto by mohol byť môj prínos ku zlešeniu spoločnosti.

Písali ste o kompe, o ministrovi Pavlisovi, takže máte predstavu, čo je problém a čo nie. Prestrelil Matovič s tým Ficovým účtom v Belize? Vytiahol totiž niečo, čo bližšie nepomenoval a Fico to obrátil proti nemu jedným papierom.

Keď robím blogy, tvrdím len to, čo ukazujú fakty – nič viac, nič menej. Či prestrelil, neviem, nevidela som tie materiály.

To nikto.

Pokiaľ by som si nevedela preveriť každú jednu informáciu, na blog by som to nedala. Problém so schránkovými firmami je ale, že sa to nedá preveriť. Otázka, je, či je dôveryhodnejšia informácia, ktorú dostal anonymom, alebo Ficov lístoček z Belize. Pre mňa je menej dôveryhodný asi Ficov lístoček z Belize.

Žiadne dôkazy ste ale nevideli. Povedal vám Matovič, že má číslo účtu, odkiaľ tam chodia peniaze a podobné veci? To asi musí byť dôkaz.

Áno, ale keď som sa venovala schránkovým firmám, Belize je spolu so Seychelami jedna z krajín, z ktorých dostať akékoľvek potvrdenie od akýchkoľvek autorít je takmer nemožné. Ale Fico ho dostal.

Vláda skôr niečo dostane, než keď si to pýtate vy. Zdá sa vám ten Matovičov postup v poriadku?

Ja by som si to na blog nedala.

Mal by politik len tak bez dôkazu hovoriť, že má niekto čudný účet v Belize, na ktorý chodí veľa peňazí a nepovie k tomu nič naviac?

K tomu môžem povedať len to, že by som to asi neurobila. To je ale môj štýl robenia vecí a toho, ako nahliadam na kauzy.

Svoje meno teraz spojíte s Matovičom, ktorý to urobil. Toto môže robiť každý týždeň.

Keď teraz hovoríme o „kauzách“ Matoviča ako Belize, zdajú sa mi neporovnateľné s kauzami, ktoré má vláda. Veci, ako to nahrávanie, to je štýl osobnej politiky.

Keď sme pri tom nahrávaní, čo hovoríte na Matovičovu nahrávku súkromného rozhovoru s Procházkom?

Ako hovorí môj obľúbenec Sherlock Holmes, na niektoré problémy treba neštandardné riešenia. Neštandardné to určite bolo.

O tom nepochybujem. Zaujíma ma, či to považujete za etické a či to nie je za hranicou?

Neviem. Nechcem sa tu hrať na moralistu, čo je horšie, či si pýtať niečo bez bločku, alebo si toho druhého nahrať.

Procházka mu to nemusel povedať, ale Matovič prišiel na súkromný rozhovor dopredu so zapnutým diktafónom. Je normálne, takto chodiť na súkromné stretnutia?

Oni asi tú históriu vzťahov spolu majú a nerada by som posudzovala, či Matovič urobil dobre, keď si vzal so sebou diktafón, lebo neveril Procházkovi.

Pri rozhodovaní čí ísť na kandidátku OľaNO, ste určite riešili nejakú dilemu. Aké za a proti ste si pred seba postavili?

Prvá dilema bola, či do politiky ísť. Človek sleduje debaty v parlamente a hovorí si, či to niekedy k niečomu vedie. Druhá dilema bola, ako vyzerá pravica a či sa jej podarí spojiť sily, prekonať osobné antipatie, vytvoriť nejakú alternatívu. Treťou dilemou bola rodina. Jednu po druhej som pomaly s manželom riešila.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo ste? Konzervatívec, alebo liberál?

Konzervatívec.

Na vašej kandidátke je veľa tvrdých konzervatívcov, je tam poslanec Vašečka, Anna Verošová, ktorá organizovala referendum, europoslanec za OĽaNO je Škripek. Cítite sa medzi týmito ľuďmi komfortne?

V zmysle, či mi neprekážajú ich názory? Vyrastala som v konzervatívnom prostredí. A áno, cítim sa komfortne. Ale cítim sa komfortne aj preto, že tam sú aj ľudia liberálnejšieho zmýšľania, ako Jofo Viskupič, Janko Mičovský.

Boli ste na referende za rodinu?

Bola.

Ako ste hlasovali?

Trikrát áno.

Na pochode za život ste boli?

Nebola.

Myslíte si, že bolo to referendum dobre nastavené? Z otázok bolo jasné, že nevzniklo za niečo, ale proti niečomu.

Referendu zazlievam, že vytiahlo na scénu SNS a priživili sa na ňom populistické krajné názory.

A okrem krajných názorov ste nemali pocit, že vyvoláva negatívne emócie u väčšiny ľudí?

Nečakala som, že bude také rozdeľujúce. Nemyslím si, že by kultúrne vojny mali byť prioritnou témou.

Robili ste pre Európsku komisiu. Na kandidátke máte aj Helenu Mezenskú, ktorá dlho hovorí o tom, že by sme mali zvážiť naše zotrvanie v Únii a NATO. A zrejme tam nie je sama. S nimi sa cítite dobre na kandidátke?

Aktivity pani Mezenskej, ktorá sa angažuje v prospech spotrebiteľa, sú v mnohom záslužné. Aj iné strany majú na kandidátkach aj pomerne nie mainstreamové osobnosti. Takže to, že má nejaké iné názory, je menším problémom ako Kolesík a Martvoň, ktorí sa fotia a posielajú do bulvárnych médií.

Matovič od vás chcel, aby ste podpísali formulár a jedným bodom bolo aj to, že nebudete hlasovať za pád vlastnej vlády. Igor Matovič ale hlasoval za pád vlastnej vlády. Čo na to hovoríte?

Keď som hovorila, že v roku 2012 bola úplne nová strana, tak si myslím, že aj vnútorne prešli vývojom a znenie toho formulára je možno vyústením transformácie hnutia.

Vláda padla kvôli eurovalu. Aj Matovič bol proti nemu a nakoniec aj on  hlasoval za pád vlády. Vy ste boli vtedy v Európskej komisii, ktorá euroval navrhla. Ako ste sa pozerali na to, čo sa tu stalo a ako sa zachoval Matovič?

Dlhodobejšie som zdieľala skôr Sulíkov názor. Nakoniec sa ukázalo, že to riešenie nebolo veľmi efektívne. Za pád vlády by som ale asi nehlasovala. Ale preto, že vidím, čo to prinieslo – štyri roky vlády Roberta Fica. Vediac to, čo viem dnes, určite by som za pád vlády nehlasovala.

Šéf Vodohospodárskej výstavby Lazár vás chce za váš blog o kompe žalovať a chce od vás milión eur. Už sa to stalo, alebo podľa vás len blufuje?

Ešte sa to nestalo. Neviem, či blufuje. Volal mi jeden pán, ktorého pán Lazár žaluje za blog z apríla o Gabčíkove.

Zneistila vás tá hrozba žalobou? Asi nie ste z pomerov, že by ste ten milión mohli zaplatiť.

Klamala by som, keby som nepovedala, že mi nezovrelo srdce. Na druhej strane si hovorím, že keby sa mal človek vystrašiť pri prvej vyhrážke, nikdy by nemohol nič napísať. Potom prišla veľmi milá reakcia od nadácie Zastavme korupciu aj od právnikov, ktorých nepoznám. Začali sa mi ozývať, že keby bolo treba, budú ma zastupovať. Tak som si povedala, tak nech zažaluje.

Zaoberáte sa komunálnou politikou. Ftáčnik, Nesrovnal, alebo Kňažko? Koho ste volili za bratislavského primátora? Je vám niekto z nich bližšie?

Koho som volila? Momentálne mi nikto nie je bližšie, keď sa tak pozerám na to, čo sa v Bratislave robí – najmä na mestské podniky. Nesrovnala som nevolila, Ftáčnika som určite nevolila, tak potom mi zostáva len ten Kňažko, že som ho mohla voliť. Pôvodne som chcela voliť Kratochvílovú, keby ju nestiahli, volila by som ju.

Ste staromestská poslankyňa, zostanete ňou, aj keď vás zvolia?

Jedným zo záväzkov bol jeden plat. Je možné, že by som sa vzdala mandátu v Starom meste. Zasadnutie zastupiteľstva je raz za mesiac. Okrem toho sú komisie, treba si prečítať hromadu materiálov. Viem, koľko času to znamená. Asi by som to veľmi zvážila.

Hovorili ste mi, že váš hlavný dopravný prostriedok je bicykel. Budete sa cítiť komfortne medzi tými oblekáčmi?

Keď teraz chodím do Národnej rady na bicykli, je tam chudáčik vždy taký osamotený. Je tam taký veľký stojan a iba môj bicykel. Či sa tam budem cítiť komfortne? Aj v Európskej komisii boli oblekáči, a ešte trochu väčší. Obleky ma nerušia, len či sa budem cítiť komfortne s ľuďmi, čo sa tam dostanú.

Čo si myslíte o Smerákoch? Matovič je expresívny. Hovorí o zlodejských bandách a podobne, no teraz si požičal zvláštnym spôsobom Shootyho karikatúru na bilbord.

To bolo nešťastné. A čo si o nich myslím? Nemyslím, že majú všetci zlé úmysly, alebo že by všetci išli do politiky s cieľom kradnúť, alebo sa nabaliť. Dokonca tam je Janko Podmanický, ktorý bol u saleziánov v Žiline.

A potom napísal doslov k oslavným básniam o Tisovi.

Takto nejako sa transformoval. Ale nemyslím si, že všetci tam išli so zlými úmyslami.

Matovič si dal na bilbord Shootyho Fica s vrecom na pleci, takže si myslí, že je Smer banda zlodejov. Povedali by ste to tak aj vy?

Povedala by som to tak, že ich politickým modelom je biznis model. Za tým sa skrýva veľa. Ale keby to chcel niekto expresívnejšie povedať, povie banda zlodejov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie