Denník N

Na Ukrajine som videl, že najväčšou hrozbou pre ruský svet nie je Západ, ale Putin

Ľudia v Petrohrade prechádzajú okolo bilbordu s portrétom ruského vojaka a nápisom: "Sláva hrdinom Ruska." Foto - tasr/ap
Ľudia v Petrohrade prechádzajú okolo bilbordu s portrétom ruského vojaka a nápisom: „Sláva hrdinom Ruska.“ Foto – tasr/ap

Kremeľská imperiálna vojna urobila z vlastnej kultúry a jazyka spoločného nepriateľa pre ľudí v celej bývalej ríši.

Autor je profesor európskych štúdií na Oxfordskej univerzite

Nastal čas položiť si otázku, či je Vladimír Putin, objektívne povedané, agentom amerického imperializmu. Žiadny Američan totiž nikdy neuškodil tomu, čo Putin nazýva „ruským svetom“, ani spolovice tak ako samotný ruský vodca.

Táto myšlienka mi napadla nedávno, keď som sa v západoukrajinskom Ľvive rozprával s Ukrajincami, z ktorých Putinova vojna urobila utečencov v ich vlastnej krajine. „Do 24. februára som hovorila po rusky,“ povedala Adeline, študentka umenia z dnes Ruskom okupovaného mesta Nova Kachovka, odkazujúc na začiatok rozsiahlej ruskej invázie. Rusko podľa nej nedokázalo prevziať kontrolu nad ukrajinskou kultúrou, a tak sa ju teraz rozhodlo zabiť. Niekoľko ďalších ukrajinských študentov mi povedalo, že v ukrajinskej literatúre nachádzajú „ducha slobody“, ale v ruskej literatúre podriadenosť moci.

Nielen na Ukrajine

Tetiana, utečenka z neľútostne zbombardovaného a zničeného Mariupola, trpela bez tepla, svetla a vody v pivnici pod neustálym bombardovaním, videla svoju najlepšiu kamarátku zabitú ruskou raketou a potom zažila traumatizujúci útek. Tetiana nielenže hovorí oveľa lepšie po rusky ako po ukrajinsky, ale jej matka je v skutočnosti z Ruska, rovnako ako obaja jej svokrovci. Vladimir Putin by ju považoval za Rusku. Tak som ju požiadal o jej odkaz ruskému prezidentovi. Odpovedala, že by ho chcela zabiť.

Kamkoľvek som sa obrátil, v každom rozhovore sa ozvalo totálne odmietnutie nielen ruského diktátora a Ruskej federácie ako štátu, ale všetkého ruského a takmer každého Rusa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie