Denník N

Lucia Molnár Satinská: Snívalo sa mi, že Julo cestoval za Zelenským, aby sa dohodli, ako treba ísť na Rusov

Lucia Molnár Satinská. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lucia Molnár Satinská. Foto N – Tomáš Benedikovič

Július Satinský zomrel presne pred dvadsiatimi rokmi, krátko po Vianociach. Jeho dcéra Lucia mala v tom čase len 16 rokov. Začala mu písať listy, ktoré teraz vydala knižne pod názvom Milý Tato – Listy z tohto sveta.

V rozhovore Lucia Molnár Satinská hovorí, prečo sa rozhodla prvýkrát hovoriť o tom, ako s otcom prežívali jeho posledné dni, ako do ich života zasiahol bulvár a zistenie, že Lucia s bratom majú sestru, o ktorej nevedeli, a prečo sa rozhodli prepožičať otcov hlas pre reklamu.

Ako u vás prebiehali Vianoce, keď ste boli dieťa?

Naše Vianoce sa odvíjali v rituáloch. Presne sme vedeli, ako bude vyzerať ráno, čo budeme robiť popoludní a ako bude prebiehať večer. Dopoludnia sme napríklad vždy chodievali na cintorín. Keď sa zotmelo, vyrážali sme s tatom a bratom na prechádzku po Starom Meste. Cestou sme počítali rozsvietené vianočné stromčeky v oknách. Súťažili sme, kto si správne tipne, koľko ich uvidíme. A potom bola večera a darčeky, ale kým sme boli malí, tak sme darčeky rozbaľovali ešte pred večerou.

Julo Satinský. Foto – Jozef Uhliarik

Váš otec zomrel medzi sviatkami, 29. decembra 2002. Aké boli vaše posledné spoločné Vianoce?

Veľmi zvláštne. Otec bol už veľmi chorý a nedá sa povedať, že by to boli normálne Vianoce. Na prechádzku s nami ísť nevládal, a tak sme boli iba s bratom, čo bolo veľmi smutné. Tato veľa spal, bol tlmený liekmi proti bolesti, no zároveň sme netušili, že tak skoro zomrie.

Veľmi nám vtedy pomáhal môj krstný otec, priatelia aj širšia rodina. Ku krstnému sme chodievali hrávať pingpong. Bola to akási psychohygiena, ktorú nám takýmto spôsobom blízki poskytovali. Neboli sme nechaní napospas umieraniu u nás doma. Nikdy som o tom nehovorila, ale po dvadsiatich rokoch mám pocit, že už mám odstup a dokážem na to odpovedať.

Mali ste 16 rokov, váš brat ešte o dva menej. Muselo to byť náročné.

Spätne som veľmi vďačná, že sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie