Denník N

Prečo Most ubližuje sebe, aby pomohol Ficovi?

Najnovšia zmena ústavy nie je tragédia, no postoj Mosta je aj tak ťažko pochopiteľný.

Hlasovanie Mosta-Híd za kozmetickú zmenu ústavy nedáva žiadny zmysel. Nič ním nezíska on ani Slovensko. Naopak, strana si skôr uškodí, pretože ju začnú ešte viac podozrievať tí potenciálni voliči, čo považujú vládu s Robertom Ficom za smrteľný hriech. Práve Most sa pritom v tejto súvislosti spolu s KDH spomína najčastejšie.

Pochybovačom sa potom nedá čudovať, že utorkové hlasovanie v parlamente si hneď vysvetľujú práve takto. Rovnako sa nedá čudovať ostatným opozičným stranám, ktoré práve na to ukazujú, aby Mostu nejakých voličov vzali.

Prečo sa Most-Híd a KDH pretekali, kto pomôže Smeru
autor: Martina Pažitková

No predstava, že si Smer po voľbách bude partnera vyberať na základe takýchto kolaborácií, je natoľko pomýlená, až sa nechce veriť, že by jej strana Bélu Bugára naozaj podľahla. Robert Fico si síce zaželal koaličnú vládu dvoch strán, ale netreba hneď hľadať súvislosť medzi týmto jeho vyjadrením na HN Clube a hlasovaním Mosta v parlamente.

Ak má Bugár naozaj plán vládnuť so Smerom, má milión neformálnych možností, ako mu to oznámiť a hlavne dokázať aj bez toho, aby sa verejne strápnil. Práve to hlasovaním za zmenu ústavy, ktorej jediným účelom je vyhrať Smeru voľby, urobil. Ficovi sa zas budú partneri v marci podkladať a on si bude môcť vybrať toho, kto mu bude klásť najmenej nepríjemných podmienok. Akési propagandistické hlasovanie spred štyroch mesiacov už v marci v jeho očiach nebude hrať úlohu.

Ak Most poháňal iný motív než nadbiehanie Smeru, mohlo by to byť nadbiehanie vystrašenému voličovi? Aj v tomto prípade by sa u Bugára prepočítali. Práve oni boli doteraz jedinou stranou, ktorá hlasnejšie oponovala protiutečeneckej hystérii. Pamätá si to každý, kto sa o túto tému zaujíma. Most zo seba toto „bremeno“ jediným hlasovaním nesníme. Jeho predseda už navyše avizoval, že protiteroristický balíček, ktorý ešte len bude nasledovať, strana nepodporí.

Smer tak v žiadnom prípade nepríde o monopol na tému „ochrany“ Slovenska. Ak by sa o to aj niekto pokúsil, nikto ju nedokáže zneužívať tak bez zábran ako vládnuca strana a iba by vyzeral smiešne. Podobné je to aj vo vzťahu k maďarským voličom, pred ktorými ako ochranca pred migrantmi dlhodobo vystupuje SMK.

Nech je, ako chce, Most si práve skomplikoval snahu tváriť sa ako strana, ktorá si dáva záležať na práve a zákonoch. Dvojka na kandidátke a expertka strany na právo Lucia Žitňanská odteraz bude ťažko vysvetľovať, že zákony treba prijímať s chladnou hlavou a ústavu nesmieme meniť zakaždým, keď sa niekomu pred voľbami prisní, že je to potrebné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protiteroristické zákony

Komentáre

Teraz najčítanejšie