Denník N

Messi ukázal Argentínu ako utopický sen a vyvrátil slová Maradonu, že nie je lídrom

Lionel Messi po víťazstve ne majstrovstvách sveta. Foto - TASR/AP
Lionel Messi po víťazstve ne majstrovstvách sveta. Foto – TASR/AP

Keď sa Lionel Messi prvý raz stal majstrom sveta, nerozbehol sa zo stredového kruhu rovno za oslavujúcimi spoluhráčmi, ale spadol na kolená a pozeral sa smerom na oblohu. 35-ročný kapitán Argentíny si po rokoch sklamaní mohol vychutnať trofej svetového šampióna.

Argentínu doviedol k víťazstvu na majstrovstvách sveta prvý raz od roku 1986. Vtedy za ňu hral legendárny Diego Maradona.

Od Messiho sa vždy očakávalo, že trofej pre Argentínu takisto získa. Keď sa mu to nedarilo – v roku 2014 Argentína zlyhala vo finále s Nemeckom –, objavili sa názory, že nikdy nemôže byť ako Maradona. A ani časť argentínskej verejnosti ho nikdy nevnímala rovnako, a to aj pre jeho introvertnejšiu povahu a menšie vodcovské schopnosti.

Messi sa však v posledných rokoch zmenil: a teraz sa nielen vyrovnal Maradonovi, ale napísal svoj vlastný hrdinský príbeh.

Argentína tretíkrát v histórii vyhrala majstrovstvá sveta a o finále s Francúzskom sa už teraz hovorí ako o jednom z najlepších zápasov v histórii. Duel mal byť okrem iného súbojom Messiho s Kylianom Mbappém, klubovým spoluhráčom z Paríža Saint-Germain. Mbappé strelil hetrik (prvý vo finále MS od Geoffa Hursta v roku 1966), ale aj tak odchádzal ako porazený.

Dramatickosť finále ukazuje to, že rozhodujúcu penaltu premenil náhradník Gonzalo Montiel, obranca FC Sevilla. Bol to práve on, kto sa dotkol lopty rukou v závere predĺženia a zapríčinil penaltu, ktorou Mbappé vyrovnal na 3:3.

Pre Argentínu je to obrovský triumf. Nielen preto, že ide o krajinu zbláznenú do futbalu. V Argentíne znamená futbal oveľa viac: táto hra pomáhala formovať jej identitu a vytvárať národné mýty.

Novinár Jonathan Wilson o tejto téze rozpráva pomocou „anjelov so špinavými tvárami“: takýto výraz použil Federico Vairo, obranca Riveru Plate, keď opisoval útočnú päticu Argentíny (Omar Orestes Corbatta, Humberto Maschio, Antonio Angelillo, Omar Sívori a Osvaldo Cruz) z víťazného Copa América v roku 1957.

Wilson opisuje Argentínu ako krajinu, ktorej chýbala identita a našla ju pomocou futbalu.

„Objavuje sa tu náznak vyblednutej veľkoleposti a sklamaných nádejí. Argentína je krajinou zmarených túžob: utopický sen, ktorý nikdy poriadne neprišiel. Ale keď je súčasnosť takým sklamaním, vždy sa môžete obrátiť na minulosť,“ napísal v knihe Angels With Dirty Faces (Anjeli so špinavým tvárami).

A pri pohľade na minulosť sa pozerá aj na svoj slávny futbal.

Preto Argentína zbožňuje Maradonu a preto očakávala veľa od Messiho.

Nepovažujme ho za boha

„Toto je trofej, ktorú som chcel celý svoj život. Bol to môj sen už od detstva,“ povedal Messi reportérom. A zaslúžil sa o ňu viac ako ktokoľvek iný: vo finále dal dva góly a s prehľadom premenil aj svoju penaltu v rozstrele. Počas turnaja zaujali aj ďalší argentínski hráči, napríklad mladíci Enzo Fernández či Julián Álvarez.

Bol to však Messiho šampionát. V ére, keď futbalové súťaže vyhrávajú taktické systémy založené na kolektívnom poňatí hry, priniesol Messi raritný nádych individualizmu. Keď máte k dispozícii možno najlepšieho hráča v dejinách, musíte prirodzene hrať úplne inak: a tréner Argentíny Lionel Scaloni to dokázal.

Messi dokázal v nedeľu večer zabudnúť na traumy z minulosti. V roku 2016 vo finále Copa América proti Chile kopal Messi v rozstrele prvú penaltu. Nepremenil ju a Argentína prehrala, a to iba dva roky po zlyhaní vo finále MS. Na Messiho bol obrovský tlak, lebo celá Argentína čakala, že práve on ju dovedie k víťazstvám. Vtedy sa na chvíľku dokonca vzdal reprezentácie. Na MS 2018 zase Argentína vypadla v osemfinále.

Keď Argentína opäť zlyhala, Maradona povedal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Lionel Messi

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie