Denník N

Deti nemajú silu nadväzovať na staré kamarátstva, namiesto nich majú lieky, vraví psychiater

Peter Pöthe. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Peter Pöthe. Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Mnohé deti so psychickými problémami nemajú možnosť chodiť na psychoterapiu a rovno dostanú lieky. Časť z nich by ich pritom vôbec nemusela užívať. Lenže terapeuti aj lôžka na detskej psychiatrii chýbajú, takže niektorí pacienti, ktorí majú také úzkosti, že vážne premýšľajú o samovražde, nie sú hospitalizovaní.

Situácia sa zásadne zhoršila počas pandémie. V tom období došlo k javu, ktorý detský psychiater a psychoterapeut Peter Pöthe nazýva sociálna poprava, v lepšom prípade sociálna sabotáž. Slovenský lekár pôsobiaci v Česku vysvetľuje, prečo sa o svojich detských a dospievajúcich klientov bojí.

Čo sa z rozhovoru okrem iného dozviete:

  • Čo znamená termín sociálna poprava?
  • Prečo psychoterapeut nehovorí rodičom, čo sa s ich dieťaťom deje?
  • V čom je na dnešné deti vyvíjaný sociálny tlak?
  • Prečo sú niektoré deti závislé od sledovania porna?
  • Čo im to dáva a aké následky to pre ne môže mať?
  • A čo s tým všetkým môžu robiť rodičia?

Vo svojej poslednej knihe ste v súvislosti s covidom použili termín sociálna poprava. „Generácia detí a dospievajúcich bola napriek všetkým varovaniam a protestom rodičov a odborníkov sociálne popravená a ponechaná napospas svojim nepripraveným psychickým obranám.“ To je oficiálny termín alebo je to z vašej dielne?

To je môj výmysel.

Je to silné aj desivé v tom, že to znie definitívne. Môžete to trochu rozviesť?

Teraz som čítal nejaký výskum, pri ktorom magnetická rezonancia mozgu ukázala, ako mozog dospievajúcich vyzeral pred covidom a po ňom. Mozgy dospievajúcich oproti iným skupinám naozaj zostarli o niekoľko rokov. Vidieť na nich známky toho, že si tie deti prešli stresom, ktorý sa premietol aj do štruktúry mozgu.

Nechcem povedať, že tie zmeny musia byť nezvratné, pretože mozog je v tomto veku ešte plastický, ale v mnohých prípadoch to tak bude. Niekedy to nazývam popravou, ale možno je lepšie použiť slovo sabotáž. Tá sa u týchto detí prejavovala tak, že prišli o svoje priateľstvá. Nemajú silu ich nadväzovať znovu. Namiesto toho majú tri lieky, ktoré veľmi vážne zasahujú do vývoja mozgu.

Aké tri lieky?

Lieky proti úzkosti, lieky na spanie, lieky proti depresii. Niekedy majú aj kombináciu týchto liekov. Hlavne však ide o úzkosť, ktorá interferuje s chuťou a motiváciou niečo nové hľadať, objavovať, mať radosť zo života. Tieto deti nemajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie