Denník N

Prečo sa niektorí muži nedokážu vymočiť do pisoárov a čo sa s tým dá robiť

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Pisoáre sú často tak blízko pri sebe, že si muži narúšajú vlastné intímne zóny. Výsledkom je, že sa nedokážu vymočiť.

Pre mnohých z nás je výlet na WC spojený s „božskou úľavou“, ale spoločnosť pri pisoári ju dokáže niekedy poriadne skomplikovať.

Čúrať do tej zvláštnej mušle, keď vedľa vás stojí cudzí človek, ktorý sa snaží o to isté, môže spôsobiť, že zo seba nevydolujete ani kvapku.

Podľa amerického antropológa Edwarda Halla vymedzuje intímna zóna kruh okolo vášho tela s polomerom 50 centimetrov, uvádza Live Science. Určená je iba pre najbližších priateľov, domácich miláčikov a rodinných príslušníkov.

Ale pisoáre na mužskej toalete sú často tak blízko seba, že ju cudzí človek iste naruší.

Močenie sledovali cez periskop

V štúdii z roku 1976 autori zistili, že čím bližšie mali ľudia pri sebe cudzieho človeka, tým dlhšie im trvalo, kým začali močiť.

Veda niekedy vyžaduje skutočne veľkú obetu – aby sa výskumníci dopátrali k výsledkom, kto kedy začal močiť, využili na to periskop. Ide o zariadenie, ktoré umožňuje bočný posun prijímaného svetla.

Používajú ho napríklad ponorky – vďaka prístroju dokážete sledovať, čo sa deje vonku, bez toho, aby posádka musela opustiť plavidlo.

Periskop vedcom umožnil priame pozorovanie močenia. Dodajme, že ak by muži vedeli, že sú súčasťou takéhoto experimentu, nadšení by asi neboli.

Močenie vyžaduje uvoľnenie svalov

Autori v článku špekulujú, že narušenie intímneho priestoru vedie k sociálnej úzkosti. Výsledkom je, že sa naše svaly napnú. Ale močenie vyžaduje uvoľnenie zvierača okolo močovodu.

Podľa údajov z USA asi až 20 miliónov Američanov trpí sociálnou fóbiou zvanou paruresis – prejavuje sa neschopnosťou močiť na verejných záchodoch.

Jav má zrejme evolučné vysvetlenie. „Keď niektoré (zvieratá, napríklad jeleň) ucítia hrozbu, úplne ustrnú, aby boli menej nápadné. Močiť vtedy nedokážu. V opačnom prípade by vyrábali zvuk či zápach, a tie by mohli prilákať predátora,“ vysvetľuje UK Paruresis Trust.

Pisoáre 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Novšia štúdia z roku 2010 od Evangelosa Kranakisa z Univerzity Carleton a jeho kolegu sa vážne zaoberala otázkou, ktorý pisoár si vybrať, aby ste minimalizovali situáciu, že sa vedľa vás ocitne cudzinec a pôžitok z močenia vám prekazí.

Predstavte si, že na WC je päť pisoárov: 1 – 2 – 3 – 4 – 5. Ak do miestnosti vojdete ako prvý, najlepšia stratégia je vybrať si pisoár číslo 1. V takom prípade môžu na WC vojsť ešte tri osoby bez toho, aby nevyhnutne narušili váš intímny priestor. Obsadiť môžu pisoáre 3, 4 a 5.

Ale ak pristúpite k pisoáru číslo 2, pravdepodobnosť, že si niekto ďalší vyberie pisoár vedľa vás, rýchlo stúpne. Ak si ďalší zákazník vyberie pisoár číslo 4, ten, čo príde po ňom, si vyberá z možností 1, 3 a 5. Dve z nich priamo ohrozujú vašu intímnu zónu.

V iných modeloch autori menili počet pisoárov a to, ktoré z nich si iní ľudia na WC vybrali.

Na záver autori konštatujú: „Ak chcete maximalizovať svoje súkromie, mali by ste si pravdepodobne vybrať ten (pisoár), ktorý je najďalej od dverí, v prípade, že pisoár vedľa neho nie je obsadený.“

O výskume informoval časopis Vox.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie