Denník N

Snehové vločky, škorica či veštenie z olova. Vedci vysvetľujú vianočné pojmy a tradície pomocou chémie

Adventný kalendár pripravili vedci z SAV. Zdroj - Chemický ústav SAV
Adventný kalendár pripravili vedci z SAV. Zdroj – Chemický ústav SAV

Chemici zo Slovenskej akadémie vied pripravili adventný kalendár, ktorý spája Vianoce a vedu. Nové okienko odkrývajú každý deň o 16.16 na svojej facebookovej stránke.

Autormi myšlienky predstaviť chemické zlúčeniny, ktoré sa skrývajú za notoricky známymi vianočnými vôňami, chuťami a vnemami, sú vedci Rebeka Kodríková, Filip Pančík a Filip Květoň z Chemického ústavu SAV.

„Rozprávali sme sa o tom, s čím sa nám asociujú Vianoce, a dali sme dokopy 24 pojmov, jedál či tradícií. Tie sme potom chemicky interpretovali a poskladali do formy adventného kalendára,“ približuje Filip Květoň. Vedec pôsobí na oddelení glykobiológie a v rámci svojho výskumu spolupracuje s Národným ústavom detských chorôb, ktorému pomáha diagnostikovať raritné detské ochorenia (postihujú jedného z 50- až 100-tisíc novorodencov – pozn. red.). V súčasnosti voči väčšine z nich neexistuje účinná liečba, pri niektorých typoch je dostupná nákladná substitučná enzýmová terapia.

Popularizačný projekt robili vedci vo voľnom čase s cieľom prilákať viac ľudí na facebookovú stránku Chemického ústavu SAV.

„Chémia je všade okolo nás, ale aj ja ako chemik ju často beriem ako samozrejmosť. Nad viacerými vecami som sa do hĺbky zamyslel až pri tvorbe adventného kalendára,“ hovorí Květoň. K jeho obľúbeným okienkam patrí chemické vysvetlenie lásky, štruktúry vločiek či vône vianočného stromčeka.

Zdroj – Chemický ústav SAV

Škorica a čokoláda

Viacero chemických zaujímavostí sa týka jedla.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Advent

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie