Denník N

Sudca Truban súdi Kováčika s Koščom a mal by rozhodnúť o Výbohovi. Zmeniť to môže disciplinárka

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Niekdajší predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban je disciplinárne stíhaný od jesene 2020. Dôvodom je, že rozhodoval o väzbe Norberta Bödöra, hoci v spise videl, že ho svedok spomína.

Ešte sa na Najvyššom správnom súde nestalo, aby musel disciplinárny senát dopĺňať v pojednávacej miestnosti lavice pre verejnosť. Prípad sudcu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana však vzbudil v pondelok veľký ohlas.

Rovnako ako jeho rozhodnutie pred viac ako dvomi rokmi, keď prepustil nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra na slobodu.

Truban v lete 2020 nevidel dôvod, aby dlhé roky „nedotknuteľného“ podnikateľa spájaného so Smerom zobral do väzby. Spochybnil v rozhodnutí jeho obvinenie i svedka, ktorý o ňom vypovedal. Teraz je v súvislosti s týmto rozhodnutím disciplinárne stíhaný.

Na pojednávanie s Trubanom sa prišli pozrieť aj jeho kolegovia z pobočky súdu v Banskej Bystrici – Roman Púchovský a Peter Pulman. Medzi verejnosťou sedela aj bratislavská sudkyňa a členka súdnej rady Ayše Pružinec Eren.

Miesto mala takmer hneď vedľa advokáta Tomáša Rosinu, ktorý je známy najmä pre zastupovanie dnes už z extrémizmu odsúdeného predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu.

Samotného Trubana zastupuje takisto známy advokát – Michal Mandzák, ktorý v súčasnosti obhajuje na súde ďalšieho oligarchu spájaného so Smerom Jozefa Brhela. Rovnako je v advokátskom tíme Bödöra, a to aj v kauze Dobytkár. Teda v kauze, v ktorej ho polícia po prvý zadržala a obvinila a v ktorej Truban rozhodoval o väzbe.

Disciplinárny návrh na sudcu podal predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala spolu s predsedom súdnej rady Jánom Mazákom. Ten na pondelkovom pojednávaní chýbal. A hoci Mazákovu absenciu sa snažil Truban s Mandzákom využiť ako príležitosť na odročenie, senát im nevyhovel.

Hrubala s Mazákom podali návrh, v ktorom žiadajú pre Trubana prísny trest – preloženie na súd nižšieho súdu. Ak by im senát vyhovel, sudca by skončil na okresnom súde. Takéto rozhodnutie by malo veľký dosah aj na kauzy, ktoré Truban rozpojednával.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Najvyšší správny súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie