Denník N

Vojakom objednal Glváč drahé lyže, teraz ich nechce a podnikateľ je v dlhoch

Takýto výstroj by chceli aj naši elitní vojaci. Foto – TASR/AP
Takýto výstroj by chceli aj naši elitní vojaci. Foto – TASR/AP

Podnikateľ, ktorý zákazku za 77-tisíc vyhral, má dodnes lyže a výstroj nakúpený špecificky pre vojakov v sklade, pretože ministerstvo zo zmluvy potichu vycúvalo a prestalo komunikovať. Podal žalobu.

Naši špičkoví vojaci z elitného oddielu mali na výcvik dostať elitný zimný výstroj. Dodnes ho nemajú a doplatil na to košický podnikateľ so športovým výstrojom, ktorý tovar pre armádu nakúpil a pripravil tak, ako si to ministerstvo obrany pôvodne želalo.

Vždy si spomeniem na to krásne logo robíme pre ľudí. Aktuálne sme podali žalobu na ministerstvo obrany a čakáme na akúkoľvek komunikáciu. Odoberie ministerstvo tovar, ktorý si objednalo, alebo to vyrieši až súd a zaplatíme to my, občania?“ pýta sa Tomáš Vaverčák. Na zvláštny postup ministerstva upozornila prvá televízia Joj.

Pre najlepších vojakov

Slovenská armáda nemá horské“ jednotky, elitná jednotka žilinského 5. pluku špeciálneho určenia však chodí aj na zimný výcvik a potrebuje skialpinistický výstroj. Armáda pripravuje jednotky aj na budúce konflikty v extrémnych podmienkach. Ministerstvo obrany preto vypísalo súťaž na päťdesiat párov skialpinistických lyží s viazaniami (typ military version), lyžiarky, stúpacie pásy a železá, lavínové sondy a vyhľadávače a ďalšie potreby na zimný výcvik.

Minister obrany Martin Glváč. foto - TASR
Minister obrany Martin Glváč. foto – TASR

Košický Sport Element vlani v septembri vyhral v elektronickej aukcii zákazku za takmer 77-tisíc eur, čo je o približne 30-tisíc menej, ako predpokladalo ministerstvo.

Firma podpísala s ministerstvom rámcovú dohodu. Ministerstvo malo dohodu zverejniť podľa zákona o verejnom obstarávaní do siedmich dní, ale v Centrálnom registri zmlúv sa neobjavila. Vaverčák rámcovú dohodu zverejnil v obchodnom vestníku, čím nadobudla právoplatnosť.

Ministerstvo sa najprv ponáhľalo

Postup ministerstva bol neštandardný, ale ešte stále nebol dôvod na obavy. Hoci ministerstvo nezverejnilo rámcovú dohodu v centrálnom registri, ďalej komunikovalo s firmou Sport Element a pripomienkovalo pripravenú kúpnu zmluvu.

Vlani koncom novembra nám prišla urgencia z ministerstva, že peniaze na nákup sú schválené a tovar treba v celom rozsahu dodať a vyfakturovať do konca roka,“ hovorí Vaverčák.

Ako konateľ firmy si archivuje komunikáciu s Akvizičnou agentúrou ministerstva obrany, ktorá robí nákupy. Tá mu 3. decembra 2014 napísala, že sa blíži záver účtovného roku, a preto je nevyhnutné“ tovar do 15. decembra dodať a vyfakturovať. Opýtali sa ho, či sú schopní dodať tovar. Neskôr agentúra upravila termín dodania na 19. decembra.

Ku skialpinistickým lyžiam a výstroju dostala firma presné špecifikácie: ako majú byť upravené, aj to, kedy a kde ho má dodať.

Kto by pochyboval? Nešlo predsa o súkromnú firmu, ale štátnu organizáciu. Navyše, za nedodanie tovaru nám hrozili sankcie,“ vracia sa k udalostiam z minulého roka košický podnikateľ.

Firma napriek časovej tiesni skialpinistický výstroj pre vojakov pripravila, ministerstvo však stále nepodpísalo zmluvu.

Vaverčák v polovici decembra vycestoval do Bratislavy a zašiel na ministerstvo, aby zistil, čo sa deje. Spomína, že riaditeľ Akvizičnej agentúry Pavel Kavacký (už v agentúre nepracuje) mu mal hovoriť o akýchsi interných problémoch a že nemá pokyn zhora.

Až v písomnom vysvetlení sa dozvedel, že ministerstvo zmenilo zámer a lyže nakúpi podľa potrieb a vyčlenených finančných prostriedkov“, no ubezpečenie, že lyže potrebujú a nakúpia ich v priebehu roku 2015, Vaverčáka znova mierne upokojilo.

V marci 2015 dostal na schválenie návrh novej zmluvy od ministerstva. To bola posledná korešpondencia s ministerstvom. Zmluvu znovu nepodpísali.“

Juhokórejská armáda na lyžiach. foto - TASR/AP
Juhokórejská armáda na lyžiach. foto – TASR/AP

Stručné ministerstvo

Ako tento postup vysvetľuje ministerstvo obrany vedené Martinom Glváčom? Stručne. Hovorkyňa Martina Balleková tvrdí, že pri internej kontrole tohto obstarávania zistili nedostatky pri zadávaní požiadavky. Viac teraz nepovedia, pretože dotknutá strana sa rozhodla riešiť celú záležitosť právnou cestou.“

Vaverčák hovorí, že o nedostatkoch v súťaži ho nikto oficiálne neinformoval. Nikto mu neoznámil, že sa obstarávanie ruší. Nikto mi nič oficiálne dodnes neoznámil. Pravdepodobne zistili, že lyže vlastne nechceli, a takto chabo to obhajujú,“ myslí si.

Mário Pažický, hovorca 5. pluku špeciálneho určenia, dodal, že vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu, migračné vlny a teroristické akcie sa priority obstarávania pluku sústredili na iné druhy materiálu a techniky, ako je zimný výstroj.

Vojaci používajú aj vlastný výstroj

Špeciálna jednotka zo Žiliny nový výstroj potrebovala a príslušníci naň čakali už dlhšie. Dôveryhodný zdroj priamo z 5. pluku, ktorý nechcel byť menovaný, si pamätá, že na útvare pre ministerstvo zostavovali presný zoznam, čo na zimu pre vojakov potrebujú.

Zimné výcviky sa začínajú v januári. Výstroj sme potrebovali najneskôr do začiatku roku 2015,“ spomína. Výstroj, ktorý používajú dodnes, je starý a nevyhovuje, môže mať desať až pätnásť rokov.

Skialpinisti v Tatrách. foto - TASR
Skialpinisti v Tatrách. foto – TASR

Veľa ľudí od nás používalo vlastný výstroj. Chýbali nám najmä lavínové sety, bez ktorých sa v horách nedá existovať. Keď sme išli na výcvik, požičiavali sme si ich, aby sme aspoň nejaké mali,“ opísal situáciu.

Firma má straty

Je zrejmé, že obchody nemajú bežne na sklade taký špecifický a nie lacný tovar, ako je 50 párov skialpinistických lyží s výbavou pre armádu. Košická firma si na výstroj zobrala úver a päťdesiat párov lyží, lyžiarok a ostatného výstroja objednala, zaplatila a pripravila. Ak by to neurobila, z platnej rámcovej dohody vyplývali sankcie.

Museli sme to objednať, aj keď ešte nebola podpísaná zmluva, inak by sme to do polovice decembra nestihli dodať,“ vysvetľuje Vaverčák, prečo tovar zabezpečili aj bez podpísanej zmluvy. Firma sa preto dostala do úzkych – ministerstvo lyžiarske komplety nekúpilo, Sport Elementu dochádzali peniaze a nestíhal včas plniť zmluvné záväzky s dodávateľmi, ktorí žiadajú platby vopred.

Desiatky párov lyží so špeciálnymi viazaniami v lete tohoto roku nepredali, v lete sa skialpinistický výstroj nekupuje. Keďže nemali hotovosť, päť mesiacov boli bez tovaru a utrpeli straty. Možno teraz v zime niečo predáme, ale so stratou. Budeme musieť ísť pod cenu,“ hovorí konateľ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie