Denník N

Kukuricu a repku nahradia pestré lúky. Na Sysľovských poliach pri Bratislave idú zachrániť dropa aj sokola

Drop veľký dosahuje hmotnosť až 21 kilogramov. Foto - Franz Josef Kovacs
Drop veľký dosahuje hmotnosť až 21 kilogramov. Foto – Franz Josef Kovacs

Mesto Bratislava a poľnohospodárske družstvo z Rusoviec sa dohodli na novom spôsobe využívania polí v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia. Odteraz tam budú lúky, čo by malo pomôcť populácii ohrozeného dropa veľkého aj sokola kobcovitého.

Ornitológovia čakali na lepšiu ochranu kriticky ohrozeného dropa veľkého tridsať rokov. Najťažší lietajúci druh vtáka na svete prežíva na Slovensku len na jednom mieste, v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia na hraniciach s Rakúskom a Maďarskom. Aj to len vďaka dobrým podmienkam, ktoré má tento vták na hniezdenie v Rakúsku.

Bratislavské mestské zastupiteľstvo teraz schválilo zmluvu, ktorá zabezpečí zmenu hospodárenia na pozemkoch v tomto chránenom území. „Ide asi o najlepšiu tohtoročnú správu z ochrany vtáctva,“ hovorí Jozef Ridzoň z mimovládnej Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.

Sysľovské polia ležia naľavo od trojmedzia Slovenska, Maďarska a Rakúska, južne od mestských častí Bratislavy Jarovce a Rusovce. Sú súčasťou európskej siete chránených území Natura 2000. Hniezdi tam viacero chránených vtákov, predovšetkým drop veľký, ktorý môže vážiť až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Agro

Bicyklovanie v Bratislave

Bratislava

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie