Denník N

Jadrová fúzia, umelá inteligencia či upravené vakcíny. Slovenskí vedci hodnotia prelomové objavy a výskumy roku 2022

K prelomovým vedeckým udalostiam roku 2022 patrili aj nové aplikácie umelej inteligencie. Ilustračný obrázok vyrobil program DALL.E po zadaní kľúčových slov: veda, budúcnosť, objav, výskum, 2022. Zdroj - DALL.E
K prelomovým vedeckým udalostiam roku 2022 patrili aj nové aplikácie umelej inteligencie. Ilustračný obrázok vyrobil program DALL.E po zadaní kľúčových slov: veda, budúcnosť, objav, výskum, 2022. Zdroj – DALL.E

Svetovú vedu v roku 2022 do veľkej miery stále zamestnávala pandémia covidu-19, no uskutočnilo sa aj množstvo ďalších štúdií a experimentov, ktorých výsledky ovplyvnia a často aj výrazne zlepšia našu budúcnosť. Slovenských vedcov sme sa preto opýtali, čo v roku 2022 považovali za najvýznamnejšie objavy, výskumy či zistenia vo vede a výskume.

Pavol Šajgalík

predseda Slovenskej akadémie vied

Ak je pravda, že sa v Kalifornii podarilo uskutočniť prvý kontrolovaný experiment termojadrovej fúzie, tak toto považujem za prelomový objav tohto roka a možno aj tohto storočia. Pretože kontrolovaná termojadrová fúzia je riešením získavania energie z jadra pre ďalšie generácie. Sám si spomínam, že už v 70. rokoch, keď som končil vysokoškolské štúdium, bola termojadrová fúzia horúcou témou. Ako vidíme, od konca 70. rokov prešlo viac ako 40 rokov a tento problém stále nie je vyriešený. Ak sa tento experiment reálne potvrdí, potom je to prelomový objav pre celé ľudstvo.

Boris Klempa

virológ, Virologický ústav BMC SAV

Vo vede je jeden rok veľmi dlhý čas a objavov, ktoré sú svojím spôsobom prelomové, je v každej vednej disciplíne určite veľa. Preto som si nevybral akademickú oblasť, ale skôr takú praktickú.

Pre mňa je udalosťou roka príchod upravených mRNA vakcín proti covidu-19. Mám na mysli predovšetkým tie, ktoré sú upravené proti BA.4/5. Možnosť rýchlych úprav mRNA vakcín bola totiž od začiatku zdôrazňovaná ako veľká výhoda tejto technológie. Napriek tomu sa dlho očkovalo pôvodnými vakcínami a verejnosť z toho už právom mohla byť zmätená.

Preto považujem za veľmi dôležité, že už bol rýchlym úpravám prispôsobený aj celý regulačný proces a vďaka tomu sme sa mohli túto jeseň reálne očkovať vakcínami proti v tom momente cirkulujúcim variantom. Bolo to vlastne prvýkrát. Cestička je už teda definitívne prešliapaná a môžeme očakávať, že sa s mRNA vakcínami budeme čoraz častejšie stretávať aj pri iných infekčných či dokonca aj onkologických ochoreniach.

Dominika Fričová

neurobiologička, Neuroimunologický ústav SAV

Keďže pracujem s technológiou na editovanie génov CRISPR/Cas9, v januári 2022 ma nadchla správa o transplantácii zvieracieho srdca človeku. Donorom srdca bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Klimatická kríza

Príroda

Prírodné vedy

Rok 2022

Technológie

Vesmír

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie