Denník N

Po nulovom covide sa Čína rozhodla premoriť. Podľahnúť chorobe môžu státisíce ľudí

Pacienta prevážajú do nemocnice v Pekingu. Foto - TASR/AP
Pacienta prevážajú do nemocnice v Pekingu. Foto – TASR/AP

V Pekingu je nakazená väčšina ľudí, čo poznám, hovorí Slovák Pavel Dvořák. 

Prešli len tri týždne, odkedy ľudia v Číne protestovali proti politike nulového covidu. Aj vďaka demonštráciám po celej krajine čínska vláda rýchlejšie uvoľnila opatrenia. Respektíve takmer úplne ich zrušila.

Najľudnatejšia krajina teraz zažíva najhoršiu vlnu covidu od začiatku pandémie. Oficiálne údaje o infikovaných a úmrtiach nie sú publikované alebo sa im nedá veriť, ale správy z krajiny hovoria o preplnených nemocniciach, zahltených márniciach či nedostatku Ibuprofenu.

A kým predtým úrady pre dva pozitívne prípady uzavreli celú štvrť, dnes v niektorých mestách hovoria, že určití zamestnanci majú chodiť do práce aj po pozitívnom teste, ak nemajú ťažké príznaky.

Najväčšia vlna v Pekingu

Ako najviac zasiahnutý sa javí Peking. „Mnohé mestá v Číne dosahujú vrchol epidémie. V Pekingu je alebo v posledných dňoch bola nakazená väčšina ľudí, ktorých poznám. Rovnako to je aj v širších kruhoch mojich známych. Mesto je prázdne, ľudia sa buď liečia, alebo sa boja vyjsť von,“ hovorí Pavel Dvořák, slovenský sinológ, cestovateľ a fotograf.

Reportáž BBC z prázdneho Pekingu. Zdroj – Twitter/Eric Feigl-Ding

„V Šanghaji sa to rozbieha a veľa našich známych už je tiež pozitívnych. Táto situácia sa opakuje v mnohých mestách,“ dodáva Slovák, ktorý žije v Šanghaji, no momentálne je s rodinou na vidieku.

Podľa oficiálnych čínskych odhadov sa očakáva, že najbližšie mesiace sa môže infikovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie