Denník N

Po útoku na Zámockej nahlásil štát vyše sto príspevkov, Facebooku trvala reakcia viac ako 30 dní. Twitter odmietol poskytnúť informácie o účte strelca

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Správa mediálneho regulátora upozorňuje na vážne zlyhania online platforiem, ako sú Facebook a Twitter. Všíma si ale aj chyby médií po teroristickom útoku, voči bulvárnemu webu Topky už bolo začaté správne konanie.

Aktualizované 4. januára 2023 o ďalšie dáta

Po útoku na Zámockej ulici nahlásila Rada pre mediálne služby Facebooku 109 príspevkov, ktoré obsahovali nepravdivé informácie, nenávistné prejavy či iný problematický obsah. Sociálna sieť zmazala do 1. novembra len štyri z nich.

Problémom bola aj rýchlosť reakcie. Facebook v priemere reagoval na zaslané podnety do 32 dní, hoci v prípade útokov je potrebná prakticky okamžitá reakcia, maximálne do niekoľkých hodín.

„Platforme Facebook sa napriek krízovej situácii nepodarilo odstrániť dostatočne rýchlo takmer žiadny z nahlásených príspevkov. Problematický obsah je teda naďalej verejne prístupný a šírený cez rôzne súkromné skupiny na Facebooku, čo prispieva k polarizácii spoločnosti a nenávistným prejavom offline,“ konštatuje mediálny regulátor v podrobnej správe (pdf), v ktorej opísal snahy štátu zamedziť šíreniu nelegálneho a škodlivého obsahu po októbrovom teroristickom útoku v Bratislave.

Slovenský mediálny regulátor sa už s Facebookom dohodol na pravidelných mesačných rozhovoroch o tom, prečo je reakcia sociálnej siete na nahlásené príspevky taká nedostatočná a pomalá.

Aké príspevky regulátor nahlásil Facebooku. Zdroj – RPMS

Facebook s číslami nesúhlasí

Facebook s takýmito závermi reportu nesúhlasí. Sociálna sieť tvrdí, že slovenský regulátor je zaradený do kategórie dôveryhodných partnerov, ktorí môžu nahlasovať príspevky sociálnej sieti priamo, teda nielen spôsobom, ktorý je dostupný pre bežných používateľov.

„Naše záznamy ukazujú, že nám prostredníctvom špeciálneho kanála nahlásili zhruba 62 príspevkov priamo súvisiacich so streľbou. Odstránili sme zhruba 40 percent z nich pre porušenie pravidiel týkajúcich sa nenávistných prejavov a tieto odstránenia sme potvrdili rade. Zvyšok podľa našich moderátorov neporušoval pravidlá,“ uviedol hovorca Facebooku pre Denník N.

Sociálna sieť tiež pripomenula, že jej pravidlá zakazujú nenávistné prejavy a útoky na ľudí pre ich sexuálnu orientáciu a rodovú identitu.

Zároveň však Facebook rozlišuje medzi útokmi na ľudí a útokmi na koncepty, názory alebo inštitúcie. „Povoľujeme napríklad kritizovať náboženstvá, krajiny alebo sexuálnu orientáciu, ale odstránime útoky priamo proti ľuďom z dôvodu ich náboženstva, národnosti alebo sexuálnej orientácie,“ vysvetľuje sociálna sieť.

Aktualizácia: Rada pre mediálne služby informovala, že k 3. januáru 2023 Facebook odstránil 33 zo 109 nahlásených príspevkov. Reakcia sociálnej siete trvala takmer 38 dní.

„V desiatich prípadoch Facebook konštatoval, že nemá dostatok informácií, aby mohol dospieť k záveru, či daný obsah porušuje komunitné pravidlá alebo nie. V jednom prípade spoločnosť konštatovala, že príspevok štandardy neporušuje. V piatich prípadoch bol obsah odstránený (pravdepodobne používateľom, ktorý ho zverejnil, resp. automatizovaným systémom spoločnosti Facebook). V 41 prípadoch poslal Facebook nahlásený obsah na kontrolu zazmluvnenému fact-checkerovi. V ďalšom prípade (1) bol príspevok označený fact-checkerom štítkom, že obsahuje nepravdivé informácie,“ dodal mediálny regulátor.

Sociálna sieť do 3. januára nereagovala na 18 zo 109 nahlásených príspevkov.

Twitter nesprístupnil informácie

Problémy odhalila Rada pre mediálne služby aj v prípade sociálnej siete Twitter, na ktorej si útočník zo Zámockej vytvoril účet v apríli 2021. Počas svojho pôsobenia na tejto platforme zverejnil 306 príspevkov, pričom často išlo o rasistický, extrémistický a antisemitský obsah.

Zdieľal napríklad fotografiu, na ktorej sa písalo: „Upáľte negrov, znásilnite všetkých negrov. Totálna smrť všetkým negrom.“ Zdieľal aj fotku koncentračného tábora v Osvienčime s textom, že obete nacistického vraždenia si to zaslúžili.

Strelec na Twitteri opakovane naznačil, že sa chystá vykonať násilný čin. „Aj napriek tomu, že extrémistický obsah útočník zo Zámockej ulice šíril na platforme Twitter viac ako rok, platforma voči jeho účtu zasiahla až po spáchaní teroristického činu,“ píše Rada pre mediálne služby.

Verejnosť tieto príspevky spočiatku nevidela, keďže útočník mal svoj profil nastavený ako súkromný a otvoril ho až v deň spáchania útoku, pri ktorom zomreli dvaja ľudia.

Regulátor hneď deň po streľbe požiadal o stretnutie so zástupcami Twitteru, online rokovanie sa konalo nasledujúci deň. Regulátor si následne vyžiadal informácie o profile útočníka a o postupoch platformy voči nemu. Po šiestich týždňoch Twitter

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hoaxy a propaganda

Médiá

Útok na Zámockej

X/Twitter

Slovensko

Teraz najčítanejšie