Denník N

V skupine dobehnete ďalej, ukazujú dáta. Rok 2022 znamenal aj viac výstupov na Kriváň, viac maratónov aj dlhých jázd na bicykli

Vrchol Kriváňa. Foto – Peter Kováč
Vrchol Kriváňa. Foto – Peter Kováč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

najpopulárnejšia športová aplikácia Strava, ktorú pri behu, bicyklovaní či iných aktivitách používa už viac ako 100 miliónov užívateľov, zverejnila súhrnné štatistiky z roku 2022.

Vyčítať z nich môžeme napríklad to, ako sa svet po pandémii vracal do normálu, no zároveň sa ukazuje, že vo viacerých aktivitách, ktoré sme spoznali vďaka lockdownu, pokračujeme aj naďalej.

Aktívny životný štýl u širokej verejnosti už zďaleka nie je len o behu a bicyklovaní. Jedným z rastúcich športov je napríklad lezenie po skalách, u staršej generácie vidíme veľký vzostup v jazde na elektrobicykli.

Zaujímavý rozdiel ukazuje porovnanie medzi metropolami v Európe a v Spojených štátoch pri dochádzaní do práce. Kým v Paríži či v Londýne pravidelné cyklojazdy do kancelárie opäť vzrástli takmer na hodnoty pred pandémiou, vo Washingtone či v San Franciscu je nárast takmer nulový.

Hlavným trendom roka 2022 však boli tréningy v skupine, opäť narástol maratónsky beh a aj rekreační cyklisti jazdia stále ďalej. Objavom roka sú 100-kilometrové či dokonca 100-míľové cyklistické výjazdy.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


V mnohých krajinách priniesol január uvoľnenie protiepidemických opatrení, čo v kombinácii s novoročnými predsavzatiami prinieslo významný nárast spoločných tréningových aktivít.

Skupinové behy či jazdy boli príznačné pre celý rok, podľa dát však v januári pomáhali v napredovaní viac ako inokedy. Cyklisti a bežci, ktorí trénovali v partii, trénovali v januári až o 87, respektíve 78 percent viac ako tí, ktorí športovali osamote.

Dáta ukazujú aj to, že ak aktivitu vykonáva spoločne tri a viac ľudí, športujú dlhšie a zvládnu dlhšiu vzdialenosť v porovnaní s tými, ktorí trénujú vo dvojici. Konkrétne to platilo o cyklistike, behu, chôdzi a turistike.

Pokiaľ ide o pohyb vo voľnej prírode, ide o jeden z pozitívnych návykov, ktoré priniesol lockdown a kontinuálne pokračujú aj v postpandemickom období. Vidieť to napríklad v popularite

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Rok 2022

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie