Denník N

Odborníčka radí, ako prestať fajčiť: Elektronická cigareta pomáha, IQOS rozhodne nie

Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Zbaviť sa závislosti od tabaku môže byť rovnako ťažké ako prestať dýchať, nejde len o vôľu jednotlivca. Popredná česká odborníčka Eva Králíková pre Deník N radí, aby si závislí urobili plán alternatívnych situácií a skoncovali s fajčením zo dňa na deň. V prípade neúspechu im môže pomôcť elektronická cigareta.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo môže byť odvykanie od fajčenia rovnako ťažké ako prestať dýchať;
  • aký vplyv má cigaretový dym na domácich miláčikov;
  • prečo je fajčenie pre mnohých lekárov okrajová téma, i keď v Česku stojí za každým šiestym úmrtím;
  • prečo elektronická cigareta pri odvykaní pomáha a prečo IQOS nie;
  • v čom spočíva budúcnosť liečby závislosti od tabaku.

Nový rok je časom predsavzatí, ktorým je často aj snaha skoncovať s cigaretami. Ako sa pozeráte na rozhodnutie skončiť s fajčením nárazovo, napríklad od prvého januára?

Je to ideálne rozhodnutie. Prestať nárazovo je totiž ľahšie než sa trápiť obmedzovaním. Závislý fajčiar potrebuje zo svojich cigariet určitú dávku nikotínu. Keď ich počet zníži bez náhrady nikotínu liekmi, potrebuje menší počet cigariet dorovnať a často začne fajčiť intenzívnejšie než predtým.

Keď sa však nepodarí prestať fajčiť v rámci novoročného predsavzatia, je dobré skončiť v ktorýkoľvek iný deň. Človek by si nemal povedať, že keď sa mu to nepodarilo na Nový rok, tak bude fajčiť aj po zvyšok roka. Každý deň sa na odloženie cigariet hodí úplne rovnako ako Nový rok.

Čo sa začne diať v tele priemerného fajčiara, ktorý zo dňa na deň prestane fajčiť?

Závislosť od cigariet je dvojaká – fyzická a psychosociálna. Závislý fajčiar potrebuje určitú dávku nikotínu, ktorá sa dá nahradiť liekmi. Tým sa zmierňujú abstinenčné príznaky fyzickej závislosti. Človeku nemusí byť tak mizerne, nemusí byť taký nervózny, smutný, nesústredený, môže sa vyspať, nepriberá toľko na váhe, nekašle… Potom už zostáva len psychosociálna závislosť, nutnosť zapáliť si v určitých situáciách a v určitej spoločnosti.

Ako dlho dopredu si mám začať hľadať argumenty a posilňovať svoje rozhodnutie prestať fajčiť?

Určite mesiac vopred alebo aj viac. Toto rozhodnutie je dôležité si naplánovať a pripraviť sa. Predovšetkým odporúčam vziať si papier a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie