Denník N

Udalosť roka: Putinova krvavá vojna a boj Ukrajincov aj za našu slobodu

Ešte nikdy nebola udalosť roka taká jednoznačná. Rozhodovali napríklad aj Andrej Kiska, Jana Kirschner, Roman Samotný, Martin Shooty Šútovec, Ivan Korčok, Daniela Kapitáňová, šéfredaktori, vedci, ochranári, sociológovia či spisovatelia.

„Tá vojna sa nás týka viac, ako si možno uvedomujeme, a Ukrajinci naozaj bojujú nielen za vlastnú, ale aj za našu slobodu,“ vraví Ivan Mikloš, ktorý roky pôsobí aj na Ukrajine a bol tam napríklad aj hlavným ekonomickým poradcom premiéra.

„Zrazu sa vojna a jadrové hrozby stali reálnymi hrozbami,“ hovorí zasa kníhkupec Michal Meško.

Jasnou udalosťou roka 2022 je útok armády Vladimira Putina na Ukrajinu, zo stovky oslovených osobností takto odpovedalo viac ako sedemdesiat.

Martin M. Šimečka a s ním viaceré osobnosti však hovoria, že táto krvavá vojna ukázala aj niečo dobré v nás. „Ľudí, ktorí poskytujú ukrajinským rodinám ubytovanie, a dobrovoľníkov, ktorí pomáhali v čase najväčšieho náporu na hraniciach, je toľko, že vďaka tomu množstvu prepíšu kultúrny kód spoločnosti, a môžu ju tak v budúcnosti zmeniť k lepšiemu.“

Aspoň niečo dobré: Festival Slovenská Tepláreň, galéria a pohľad na nočnú oblohu

No a podobne, ako vojna priniesla vlnu solidarity s utečencami, speváčka Jana Kirschner hovorí, že hrozná teroristická vražda Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha zobudila na Slovensku veľkú časť spoločnosti v podpore LGBTI+ ľudí. „Festival Slovenská Tepláreň priniesol nádej do hlbokej spoločenskej temnoty a nad slovenskými klubmi, kultúrnymi centrami, divadlami, ale aj univerzitami zaviala dúhová vlajka. Ďakujeme, že sme mohli byť jeho súčasťou,“ vraví Kirschner.

Viaceré osobnosti hovoria, že ak chcú nájsť v roku 2022 aspoň niečo pozitívne, bolo by to otvorenie zrekonštruovanej Slovenskej národnej galérie. Obnovu SNG sme už vyhlásili za kultúrnu udalosť roka.

Nie sme na Zemi, ale ani vo vesmíre sami, upozorňuje zasa ochranár a náčelník Vlka Juraj Lukáč. „Musíme sa pozerať pod nohy na chrobákov, do korún stromov a na tmavú oblohu, aby sme zistili, akí sme malí a bezvýznamní. Ja sa snažím pozerať, a tak udalosťou roka je u mňa posledný aprílový týždeň, keď sa na oblohe objavili súčasne planéty Venuša, Merkúr, Saturn, Mars, Jupiter, kosáčik mesiaca a pred Plejádami lietali meteory z roja Lyrid.”

Kiska, Kirschner, Koubský, Kapitáňová…

Osobnosť roka 2022 nám pomohla vybrať stovka osobností verejného života. Zapojili sa napríklad aj zakladateľ Teplárne Roman Samotný, prezident Andrej Kiska, speváčka a hudobníčka Jana Kirschner, komentátor Martin M. Šimečka, politologička Soňa Szomolányi, bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok, spisovateľka Daniela Kapitáňová, český vedecký novinár Petr Koubský, výtvarníčka Ivana Šáteková či spoluzakladateľka Združenia rodičov a priateľov LGBTI+ ľudí Zlatica Maarová.

Mučiareň v Chersone. Foto N – Vladimír Šimíček

Roman Samotný

zakladateľ podniku Tepláreň a iniciatívy Ide nám o život

Rozhodne útok na Ukrajinu, ktorý prekreslil aj naše mentálne mapy a donútil nás zmeniť priority. V tieni agresie Putinovho režimu sme jasne uvideli, aké nebezpečenstvo sa skrýva vo fašistických prúdoch, ktoré sú súčasťou aj slovenského verejného priestoru. A aj akým ohrozením života je rozklad reality cez konšpirácie a hoaxy. Na druhej strane hrôzy vojny ukázali, že na Slovensku máme naďalej významné množstvo ľudí dobrého srdca, ktorí sú ochotní vzdať sa pohodlia a pomáhať tým, ktorí hľadajú bezpečie.


Ivan Mikloš

bývalý minister financií, pôsobil aj ako hlavný ekonomický poradca ukrajinského premiéra

Tento rok je to také jasné, ako už dlho nie. Udalosťou roka je vojna Ruska proti Ukrajine, najväčšia vojna v Európe od druhej svetovej vojny na území nášho suseda.

Ak píšem, že tento rok je to jasné, tak aj preto, lebo tá vojna sa nás týka viac, ako si možno uvedomujeme, a Ukrajinci naozaj bojujú nielen za vlastnú, ale aj za našu slobodu.


Andrej Kiska

bývalý prezident

Vojna na Ukrajine.


Jana Kirschner

hudobníčka 

Jednou z udalostí, ktorá mnou ešte dlho rezonovala, bolo odovzdávanie cien Biela Vrana. Bol to pre nás v sále veľmi silný večer a priala by som si, aby takéto podujatia dostali viac priestoru aj vo verejnoprávnych médiách, aby aj ľudia doma mohli mať spoločný pocit, že sa stále dejú veci, ktoré naozaj dávajú zmysel a za ktorými stoja skutoční hrdinovia. No a tým sa konečne dostávam k tomu, čo nami, nielen umelcami, pohlo v posledných mesiacoch tohto roka. Festival Slovenská Tepláreň priniesol nádej do hlbokej spoločenskej temnoty a nad slovenskými klubmi, kultúrnymi centrami, divadlami, ale aj univerzitami zaviala dúhová vlajka. Ďakujeme, že sme mohli byť jeho súčasťou.


Oľga Gyárfášová

sociologička

Rok 2022 bol štedrý na tragické udalosti. V tejto kategórii netreba dlho premýšľať – ruská agresia voči Ukrajine je udalosťou nie roka, ale desaťročí. A Slovensko zažilo nový typ tragédie – premyslenú vraždu z nenávisti voči inakosti.


Martin Shooty Šútovec

karikaturista Denníka N 

Nechcem sem dávať udalosti hrozné, dám udalosť peknú: otvorenie vynovenej budovy Slovenskej národnej galérie. Tím Alexandry Kusej dokázal svojou úpornosťou niečo, čo v tejto republike má (bohužiaľ) veľmi, veľmi ďaleko od štandardu. Takto si predstavujem zmysluplne investované verejné financie. Klobúk dole!


Michal Vašečka

sociológ, predseda Redakčnej rady Denníka N

Do Európy sa po vyše trištvrte storočí vrátila veľká vojna. Tie menšie sa síce odohrávali na okraji Európy celý čas od roku 1945 – Alžírsko, Cyprus, Bosna či Karabach, no Putin nás tento rok vtiahol do konfliktu, ktorý sa náhle týka všetkých Európanov. A na rozdiel od minulosti teraz vieme, že ak to nezastavíme, je to iba začiatok. Rusku jeho imperializmus prechádza tak dlho, že si ani nevie predstaviť svet, v ktorom dostane po prstoch. Lekcie od Piłsudského v Poľsku v 1920, od Mannerheima vo Fínsku v 1940, od Kennedyho počas karibskej krízy v 1962 či od mudžahedínov v Afganistane v 80. rokoch 20. storočia nič na ruskom imperialistickom nastavení nezmenili. Tak možno Zelenského a Ukrajincov si tentoraz v Kremli zapamätajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rok 2022

Slovensko

Teraz najčítanejšie