Denník N

Minister Káčer: Nová sedemdesiatšestka má šancu. Premiérovi som povedal, že so mnou môže počítať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by sa k moci vrátil Robert Fico, pre Slovensko by to bola tragédia, hovorí minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer je na ministerstve zahraničných vecí len od jesene a hovorí, že už teraz sa teší na to, keď už bude opäť slobodným človekom. Napriek tomu si vie predstaviť, že ešte bude vo funkcii pokračovať. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako sleduje snahu Eduarda Hegera nájsť podporu pre novú vládnu zostavu,
  • o zlej povesti Roberta Fica v zahraničí a ako so znepokojením sleduje tendencie spochybniť doterajšiu slovenskú zahraničnú politiku,
  • o návšteve Kyjiva a výnimočnej charizme prezidenta Zelenského,
  • o tom, ako číta ako katolík gesto pápeža, ktorý nedávno prijal vo Vatikáne aj Radku Trokšiarovú, postrelenú v Teplárni.

Ako ste prežívali pád vlády?

V posteli. Bol som od minulej nedele chorý. Po návrate z cesty do Vatikánu s pani prezidentkou som sa ráno zobudil s horúčkou vyše 38, ktorá sa už len ďalej stupňovala. Až do ďalšieho víkendu som mal každý deň 39 a silný kašeľ. Takže ani som to veľmi nevnímal, bol som v takom polodelíriu.

Minulý týždeň sme všetci znovu celý deň čakali, či Igor Matovič odstúpi. Zrazu sa objavili informácie, že už je na ceste do Prezidentského paláca, nakoniec sa to skončilo ako v zlej fraške. Je ťažké vzdať sa funkcie, keď ste verejný činiteľ?

Neviem, každý sme nejaký. Za tých 30 rokov som videl v službe mnohých ministrov a niektorí mali emočný problém s odchodom, nejako si na to zvykli. Veľa to pre nich znamenalo, ako keby sa to stalo súčasťou ich ega, dostalo sa do ich DNA a zrazu si mysleli, že funkcia ministra je naveky. Nevravím, že je to tento konkrétny prípad, ale videl som aj takých, ktorí ako keby to brali tak, že toto je úrad daný od Boha naveky, a ťažko znášali, keď im bol odobratý alebo keď vypršal ich čas. A boli aj takí, ktorí odchádzali s ľahkosťou. Ja patrím k tým, pre ktorých to absolútne nič neznamená.

Čiže vás funkcia za tie tri mesiace nezmenila? 

Nie, vôbec. Naopak, úprimne sa teším na to, keď môj mandát vyprší a bude to robiť niekto iný. Len by som bol rád, keby to robil dobre, aby som sa mohol spoľahnúť, že táto krajina bude zakotvená v bezpečnom priestore. Doba, ktorú žijeme, je veľmi neistá, zlá a nevypočítateľná. Ale ešte k tej funkcii – plat ministra je naozaj smiešny. Teraz som sa pozeral na môj účet, mesačne je to 3600 eur. Plat pre človeka s takou zodpovednosťou, to je výsmech. Keby som to povedal kolegom v zahraničí alebo vôbec tu v Bratislave, tak povedia, že to je smiešny príjem. Takže to ma určite nebude mrzieť. Potom sú tu také drobnosti, ktoré ministrovi spríjemňujú život – auto s vodičom, ktoré má stále k dispozícii, a rôzny drobný servis k tomu. Toto mi určite nebude chýbať. Rád šoférujem, mám rád svoje súkromie, mám rád kontrolu nad svojím životom. No a štvrtá vec, ktorá mi absolútne nebude chýbať, je verejná pozornosť, ktorú človek v tejto funkcii má. Niektorí môžu vnímať tú pozornosť, akože to je niečo sexi. Ja to vnímam ako obeť pre svoju prácu.

Videla som, že aj bulvár vás nafotil s priateľkou. 

Čakal som, kedy sa to stane u rozvedeného chlapa. Tak stalo sa, ale boli milosrdní. V poriadku, je to cena za prácu, ktorú človek robí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie