Denník N

Čo pozerať? Skúste tento výber z krátkych filmov novej generácie filmárov

Foto - Disco Sailing
Foto – Disco Sailing

Okrem toho, že 21. december je najkratším dňom celého roka, je aj medzinárodným Dňom krátkeho filmu. Na Slovensku to pravidelne pripomína združenie Disco Sailing, ktoré v spolupráci s Filmovou a televíznou fakultou VŠMU pripravuje kolekciu krátkych filmov autorov a autoriek profilujúcich sa ako najsľubnejšie mená nastupujúcej generácie.

Slávnosť krátkeho filmu už prebehla v decembri v bratislavskej A4-ke vo forme veľkej dvojdňovej oslavy a projekcií v niekoľkých kultúrnych centrách po Slovensku. Teraz si môžete výber z kolekcie pozrieť aj online na Denníku N. Oddnes do 21. januára si môžete zadarmo pozrieť nasledovných päť filmov:

1. Otváram dvere a neviem, čo sa s nimi deje / pomaly vŕzgajú / oči sa dívajú

r. Kristián Grupač, 2021, 29:15 min, fiction

Originálna pocta hudbe alternatívnej skupiny Otras, ktorá svoju tvorbu definuje ako „kysucký postindustriál“, a jej gitaristovi Petrovi „Varsovi“ Varsavíkovi. Ten osobne vystupuje vo filme a rovnako ako hlavný hrdina Crimson trpí nesmrteľnosťou, ktorej sa snaží zbaviť. V bizarnom príbehu účinkujú aj známi herci Jana Oľhová, Miro Noga či Vladimír Obšil.

2/ r a u u

r. Zlatka Golecová, 2021, 4:51, anim.

V prasknutom zrkadle chýba črepinka. Tajomná postava sa k nemu približuje, aby to napravila, no ak sa chce pohnúť ďalej, musí sa zbaviť nadbytočných vrstiev. Čo z nej nakoniec zostane?

3. memoria

r. Peter Podolský, 2021, 21:55 min

Jozef Homér (1924 – 1992) pracoval v podniku Strojstav v Záhorskej Vsi. Jeho celoživotnou vášňou boli fotoaparát a kamery. Po jeho smrti sa dochovali tisíce fotografií a 8-milimetrových filmov siahajúcich až do obdobia vojnového Slovenského štátu. Sledujete unikátny archív jedného nadšenca spracovaný do vizuálnych denníkov. Film tematizuje fenomén času a pamäti ako definujúce zložky našej existencie a identity.

4. Strigov

r. Barbora Berezňáková, 2022, 7:08 min

Dokumentárno-poetické dielo zobrazujúce intímnu perspektívu, surreálnu reflexiu smrti a života na zriedkavo zachytenom momente pohrebu zosnulého príbuzného. Je to rozlúčka so zanikajúcim svetom tradičnej rusínskej komunity v kopcoch východného Slovenska. Film je metaforou, rozlúčkou so svetmi, ktoré blednú smrťou každého z našich predkov. Vizuálne vysoko subjektívnou formou a snovou atmosférou sprevádza divákov do sveta pamäti a vzájomne sa prelínajúcej minulosti a súčasnosti. Svetovú premiéru mal na prehliadke Doc Aviv 2022, uviedli ho aj festivaly v Krakove a v Edinburghu.

5. V plytkej vode

r. Marek Moučka, 2020, 10:17 min

Metaforické hľadanie súvislostí medzi štedrovečerným kaprom a odsúdenými väzňami prináša bližší pohľad na otázku slobody a vlastnej identity. Ryba, ktorá je vo svojej podstate slobodná, prichádza o život rukami väzňov, ktorých tváre sa nedajú rozpoznať, ich hlas však stále ostáva. Film sa pýta, či sa dá dlh voči spoločnosti splatiť pokorou. Premiéru mal na festivale DOK.Leipzig a uviedli ho už na vyše dvadsiatich ďalších prehliadkach dokumentárnych filmov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie