Týchto 5 trikov z vegánskej kuchyne oceníte aj vy

Chceli by ste si po sviatkoch zlepšiť trávenie a odľahčiť jedálniček? Namiesto nezmyselných diét radšej stavte na rastlinné stravovanie.
Stačí, keď na chvíľu nahradíte klasické mlieko, maslo, smotanu či vajcia kvalitnými rastlinnými alternatívami. Pokiaľ neviete, ako veggie produkty správne používať, inšpirujte sa radami skúsených foodblogeriek. Nikoleta Kováčová a Soňa Makranská prezradili, ako variť nielen chutne, ale tiež ohľaduplne voči planéte.
„Zaraďovanie rastlinných potravín do jedálnička nikdy nebolo také jednoduché,“ hovorí Soňa, známa aj ako Sova_huhu, a dodáva: „V obchodoch nájdete široký sortiment kvalitných výrobkov, ktorými si môžete obohatiť svoje stravovanie. Nebojte sa skúšať nové chute a vône – určite vás milo prekvapia.“
Veggie tipy, ktoré sa oplatí vyskúšať
- Mlieko patrí k najčastejšie nahrádzaným živočíšnym potravinám. Na trhu nájdete množstvo orechových alternatív i nápojov z obilnín. Svoje pevné miesto vo vegánskom jedálničku majú ryžové, makové, sezamové či sójové nemliečne nápoje.
- Kokosové „mlieko“ alebo krém sú vynikajúcimi náhradami za sladkú smotanu, pretože sa dajú krásne vyšľahať. Vanilkovú a kokosovú príchuť rastlinných mliek zase oceníte pri príprave vianočky alebo lievancov.
- S tofu sa vďaka jeho neutrálnej chuti dá veľmi dobre pracovať a pripraviť z neho slané i sladké jedlá. Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka jeho mäkkú verziu používa namiesto klasického tvarohu alebo omáčky. Údené tofu zase výborne chutí vo francúzskych zemiakoch, či plnenej paprike.
- „Ak potrebujete urobiť cesto bez vajíčok, pridajte k múke trochu rastlinného nápoja. Sójový je stávkou na istotu, obsahuje totiž viac bielkovín, dobre pení a vie byť doslova krémový, vďaka čomu sa vám koláče vždy poradia,“ radí známa vegánka.
- Pokiaľ s vegánstvom iba začínate, najjednoduchšie je zamerať sa na rastlinné alternatívy živočíšnych produktov. Ich najširšiu ponuku nájdete v Kauflande. Na výber máte alternatívy syra, mäsa, mliek, ako aj rôznych fašírok, párkov alebo iných hotových jedál.
Vyskúšajte francúzske zemiaky á la Surová dcérka
Ingrediencie:
800 g zemiakov typu C
2 PL slnečnicového oleja
500 ml sójovej smotany na varenie K-take it veggie
30 g kukuričného škrobu
3 PL lahôdkového droždia
1 ČL soli
150 g údeného tofu K-take it veggie

Postup:
Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Nakrájané plátky zalejeme olejom a dobre premiešame. V miske zmiešame sójovú smotanu na varenie K-take it veggie so soľou a lahôdkovým droždím. Aby sa smotana upiekla správne, zahustíme ju kukuričným škrobom. Údené tofu nakrájame na tenké plátky a krátko ho opečieme do zlata z každej strany.
Pripravíme si zapekaciu misku. Zemiakmi, vykúpanými v oleji, vyložíme dno zapekacej misky. Druhú vrstvu vytvoríme zo 6 plátkov tofu – nemusíme ho ukladať nahusto ako zemiaky. Prvé dve vrstvy zalejeme naberačkou rastlinnej smotany. Pokračujeme vo vrstvení, a to striedaním zemiakov, údeného tofu K-take it veggie a smotany. Hornú vrstvu výdatne zalejeme smotanou a zakryjeme alobalom.
„Francúzske“ zemiaky pečieme v rúre pod alobalom na 180 stupňoch asi 45 minút. Potom odoberieme alobal a dopečieme asi 30 minút pod grilom, aby horná vrstva zemiakov chytila chrumkavo zlatú farbu. Po vybratí z rúry skontrolujeme, či sú zemiaky naozaj prepečené a smotana hustá. Necháme vychladnúť a servírujeme. Prajeme dobrú chuť.
Všetko potrebné na prípravu tohto i ďalších receptov, vrátane nadštandardného sortimentu rastlinných výrobkov a privátnej značky K-take it veggie, ktorá predstavuje špičkovú kvalitu za výhodné ceny, nájdete v aktuálnom veggie letáku na www.kaufland.sk/letak.
Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na pripomienky@dennikn.sk.