Denník N

Montrealský novinár Arpon Basu: Nemohol som uveriť, akí nahnevaní boli ľudia, keď St. Louis vynechal Slafkovského

Juraj Slafkovský si ešte len zvyká na úroveň hráčov NHL. Foto – TASR/AP
Juraj Slafkovský si ešte len zvyká na úroveň hráčov NHL. Foto – TASR/AP

„Nasadzovať Slafkovského najskôr v štvrtej formácii bol od vedenia Canadiens múdry ťah. Štvrtá formácia v NHL dávno neznamená to čo pred rokmi,“ hovorí v rozhovore o začiatkoch Juraja Slafkovského v NHL novinár Arpon Basu.

Basu patrí k najväčším expertom na Montreal Canadiens. Denne píše o tomto klube už 22 rokov, vo svojej práci sa sústreďuje takmer výlučne na Canadiens. Od roku 2017 pracuje v The Athletic, predtým publikoval svoje články na nhl.com.

Rozhovor vznikal na začiatku týždňa, ešte pred zápasmi proti Arizone a Coloradu, ktoré Slafkovskému nevyšli a tréner Martin St. Louis ho v obidvoch v tretej tretine prestal nasadzovať na ľad.

Dočítate sa:

  • prečo sú montrealskí fanúšikovia na Slafkovského mierni;
  • prečo sa mu najviac darí s Joshom Andersonom;
  • čo spravil tréner St. Louis deň po tom, ako Slafkovského v tretej tretine neposielal na ľad;
  • prečo Slafkovský často prehráva súboje pri mantineli;
  • na ktorého hráča by sa mohol podobať, keď sa jeho vývoj uzavrie.
Arpon Basu. Foto – The Athletic

Hovoríme spolu po prvých 26 zápasoch Juraja Slafkovského. Skúste jeho výkony a herný progres ohodnotiť najskôr len veľmi jednoducho – na stupnici od 1 do 10, kde 1 sú otrasné výkony a 10 excelentné. 

Dávam mu sedmičku, zatiaľ je to dobré, Martin St. Louis robí správne, keď mu pridáva minúty postupne. Veľa ľudí si totiž neuvedomuje, ako veľmi sa Slafkovský musel prispôsobiť po príchode do NHL. Už nie je najväčší na ľade, už nie je ani najlepší. Učí sa hrať proti najkvalitnejším hokejistom na svete, zvyká si aj na rýchle tempo najlepšej ligy sveta. To všetko si vyžaduje čas. Doteraz ma zaujal tým, že nerobí veľa chýb. Trvalo mu, kým niečo vytvoril v ofenzíve, a v prvých zápasoch nemal veľký vplyv na hru. Síce nevyčnieval v dobrom, ale zároveň ani v zlom, darilo sa mu hrať bez chýb. V posledných týždňoch už mal aj pár zápasov, keď bol excelentný a ukázal, čo dokáže v ofenzíve. Zaujímavá bude druhá polovica sezóny, tá býva náročná pre každého nováčika. Preverí ho už terajšia sedemzápasová séria na ľadoch súperov v priebehu dvoch týždňov. Zažije počas nej veľa cestovania aj zápasy v nezvyčajných časoch dňa.

Slafkovský sa zatiaľ nevie na ľade dostatočne chrániť a často má dole hlavu, pravidelne preto dostáva do nej tvrdé hity. Treba sa báť o jeho zdravie?

Áno, ak sa to bude opakovať. Zatiaľ mal šťastie, že sa mu nič vážne nestalo. Napríklad pri zákroku od Luka Schenna z Vancouvru mal vedieť, že sa ho chystá naraziť. To isté platí o hite od Jasona Dickinsona. Ak sa tak načahujete po puku, musíte vedieť, že sa stávate zraniteľným. Juraj ešte nevie situácie dobre odhadnúť. Súvisí to s tým, že si ešte len zvyká na rozmery klziska, rýchlosť hry, veľkosť hráčov aj ich mentalitu. Treba si uvedomiť, že Schenn aj Dickinson sa práve vďaka takýmto hitom držia v NHL, za ne dostávajú svoju výplatu. Podobných hokejistov nájdete v každom tíme, má ich aj Juraj v Montreale – Arbera Xhekaja či Michaela Pezzettu. Oba spomenuté hity na Slafkovského boli podľa pravidiel. Schenna síce vylúčili, ale netuším prečo. Bol to čistý hit. Slafkovskému určite tieto situácie ukazujú na videu a vysvetľujú, že nemôže mať hlavu dole a v NHL sa určite nemôže obzerať za svojimi prihrávkami. On sa to všetko naučí, ja len dúfam, že to bude skôr, ako sa mu stane niečo zlé.

Schennov zákrok:

Dickinsonov zákrok:

Martin St. Louis je trénerský nováčik, no rýchlo si získal odbornú verejnosť aj fanúšikov v Montreale. Tí sa v jednom prieskume vyjadrili, že St. Louis raz privedie Canadiens k zisku Stanley Cupu. Čím je mimoriadny?

Je to zaujímavý človek, ktorý robí veci inak ako väčšina trénerov. Musí sa ešte veľa vecí naučiť, najmä v riadení striedačky a reagovaní počas zápasu. Je to však normálne, keďže doteraz riadil striedačku len vo vekovej kategórii do štrnásť rokov. Aj minulú sobotu bolo vidieť, čo ho robí mimoriadnym. Deň po tom, ako Slafkovského v tretej tretine vynechal z rotácie, prišiel za ním a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Rozhovory

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie