Denník N

Pri deťoch rozhoduje ich záujem, nie druh športu, radí Šebrle, ktorý bol najvšestrannejším atlétom sveta

Roman Šebrle. Foto – TASR
Roman Šebrle. Foto – TASR

Čech Roman Šebrle patril na prelome storočí k najlepším atlétom na svete. V desaťboji vyhral olympiádu aj majstrovstvá sveta a pri vytvorení svetového rekordu ako prvý prekonal hranicu 9000 bodov. World Street Journal ho v roku 2008 označil za najvšestrannejšieho športovca na planéte.

K atletike sa Šebrle vlani vrátil ako tréner po pauze, ktorá trvala 10 rokov. Rozhovor s ním prebiehal ako moderovaná diskusia na októbrovom tréningovom kempe, ktorý na Štrbskom plese organizoval Slovenský atletický zväz. Dočítate sa:

  • o kontroverznom momente, ktorý ho pripravil o olympijské zlato;
  • o posledných metroch pri prekonaní svetového rekordu;
  • ako sa regeneroval a bojoval so zraneniami;
  • ako objaviť všestranného športovca;
  • v čom všetkom je prínosná turistika v Tatrách.

V roku 2008 americké noviny World Street Journal položili expertom otázku, kto je najvšestrannejším športovcom na planéte. Odborníci vtedy na základe dát zaradili na druhé miesto basketbalistu LeBrona Jamesa, vy ste sa stali víťazom. Pamätáte si na to?

Bola to skôr zábava. Nakoniec aj otázka, ktorú noviny položili, bola zábavná: Ktorého športovca by planéta Zem poslala do vesmíru, ak by sa konali intergalaktické olympijské hry? Samozrejme, potešilo ma to. Aspoň na jeden deň som sa stal najvyhľadávanejším menom na Googli, pretože väčšina Američanov o atletike až tak veľa nevie.

Od najvšestrannejšieho človeka na svete by som očakával, že od detstva vykonáva spektrum rôznych aktivít a športov, ktoré mu pomôžu k univerzálnosti. To však nebol váš prípad, do devätnástich rokov ste hrali futbal. 

Myslím si, že v mladom veku nie je dôležité, aby človek za každú cenu hľadal, ktorý šport mu pôjde najlepšie. Skôr ide o to, aby daný šport mal rád a venoval sa mu odmalička. Či už to bude futbal, alebo gymnastika. Skratka, v detskom veku stačí mať k športu pozitívny vzťah a hýbať sa.

Ako prišiel prechod na atletiku?

V šestnástich rokoch som popri futbale začal s atletikou. Všimli si ma na stredoškolských hrách a začal som navštevovať prvé preteky. Postupne som sa zlepšoval. Keď som mal dvadsať rokov, musel som ísť na vojenčinu do Prahy. Tam som sa dostal do silnej skupiny s Tomášom Dvořákom (bývalý svetový rekordér v desaťboji – pozn. red.), kde sa už naozaj tvrdo trénovalo. Vtedy sa už nedali robiť dva športy naraz. Atletika výkonmi prevyšovala futbal, preto som sa rozhodol pre ňu.

Prečo ste si vybrali desaťboj?

Síce nepochádzam zo športovej rodiny, rodičia nerobili žiadny šport, ale sám som si v mladšom veku vyskúšal okrem futbalu rôzne športy a celkom sa mi v nich darilo. Takže určitá všestrannosť tam bola, čo v prípade atletiky skončilo desaťbojom.

Je pravda, že som najprv rozmýšľal nad skokom do výšky, keďže som dokázal z ničoho nič preskočiť 208 cm, ale predsa, v tom veku by už bolo treba byť o niečo ďalej. Keď som si následne vyskúšal desaťboj, bola to jasná voľba.

V staršom rozhovore ste spomínali, že najťažšie momenty v kariére prišli už na strednej škole. Počiatočný rýchly progres sa zastavil a uvažovali ste, či má zmysel pokračovať ďalej.

V treťom ročníku gymnázia som prišiel do Pardubíc a ocitol som sa v úplne novom prostredí s novými ľuďmi. Už to bol zlom. Popritom som síce robil atletiku, ale po štyroch rokoch som cítil, že ak sa chcem posunúť, musím odísť do Prahy, kde boli okolnosti úplne iné. Mal som okolo seba ľudí, ktorí atletike rozumeli, mal som výborné podmienky na športovanie, regeneráciu či stravu. Už som len musel veriť slovám trénera, ktorý ma uistil, že mám na viac.

Tréner sa nemýlil, čo sa ukázalo už na olympiáde v Sydney v roku 2000. Preteky v desaťboji vtedy poznačil kontroverzný moment. Estónec Erki Nool v hode diskom dva pokusy pokazil a pri treťom, existenčnom, sa zdalo, že „vypadol” z vrhačského kruhu. Rozhodcovia mu však po dlhej diskusii hod uznali a napokon získal zlato. Vy ste skočili druhý, ako si na to spomínate?

V tom čase som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie