Denník N

Veľký problém Danuše Nerudovej: ako to bolo s doktorátmi na Mendelovej univerzite

Danuše Nerudová. Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Danuše Nerudová. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

„Keď Slovensko vstúpilo do Európskej únie, mnohí Rakúšania sa ponáhľali po svoj ‚malý doktorát‘ do Bratislavy,“ hovorí lovkyňa plagiátov.

Česká prezidentská kandidátka Danuše Nerudová čelí v ostrej fáze kampane otázkam o problémoch s plagiátmi na Mendelovej univerzite, ktorú donedávna viedla ako rektorka. Opakuje, že záležitosť riešila, a to bezodkladne. Deník N zmapoval, ako na univerzite prebiehala spolupráca so zahraničnými agentúrami, ktoré za odplatu niektorým študentom sprostredkovávali štúdium, a ako sa k týmto pochybnostiam stavala vtedajšia rektorka Nerudová.

Dokumenty, ktoré má redakcia k dispozícii, ukazujú, že pochybnosti okolo kvality doktorandského štúdia sa na škole počas jej pôsobenia vo funkcii rektorky neriešili tak dôsledne ako za jej nástupcov – ukazujú to aspoň zápisy z rokovaní rady pre vnútorné hodnotenie, teda orgánu, ktorý má rektor na kontrolu kvality výučby. Sama Nerudová opakuje, že konala ihneď, ako sa o veci dozvedela.

Univerzita nečelí len problémom vo veci niekoľkých opísaných prác, problémy siahajú hlbšie, a to do samotnej kvality a podstaty doktorandského štúdia na Prevádzkovo-ekonomickej fakulte (PEF). Okrem vtedajšieho dekana Pavla Žufana mala túto fakultu strážiť aj Nerudová ako rektorka a šéfka spomenutej rady pre vnútorné hodnotenie.

V skratke: fakulta, z ktorej Nerudová pochádza a kde dodnes vedie ústav účtovníctva a daní, spolupracovala mnoho rokov s dvoma agentúrami, ktoré záujemcom z Nemecka a Rakúska sprostredkovávali štúdium v zahraničí – napríklad v Česku.

Ich klientelu tvoria predovšetkým ľudia, ktorí si chcú popri práci doplniť vzdelanie, ale hlavne získať doktorský titul, ktorý je v oboch krajinách vstupenkou na vyššie poschodia spoločnosti.

To by samo osebe nebolo nič zlé. Práca agentúr však nesie znaky biznisu s titulmi. Rakúska agentúra Institut für Management a nemecká Scentia si za sprostredkovanie štúdia účtovali od záujemcov 25-tisíc eur. Za školné na doktorandské štúdium v cudzom jazyku však Mendelova univerzita inkasovala päťtisíc eur. Kam prúdil zvyšok peňazí, nie je jasné. Škola tvrdí, že viac než stanovený poplatok za štúdium si nebrala a že spoluprácu s agentúrami ukončila.

Nárast študentov z Rakúska a Nemecka

Doktorandský program Economics and Management na Prevádzkovo-ekonomickej fakulte získal akreditáciu v roku 2000, zo začiatku sa naň zapisovali iba jednotky uchádzačov. Zmena nastala o deväť rokov neskôr – vo chvíli, keď fakulta začala spolupracovať s nemeckou agentúrou Scentia, čo ostatne potvrdzuje aj interné vyšetrovanie fakulty.

„Situácia sa zmenila začiatkom spolupráce s nemeckým partnerom a vďaka jeho aktivitám sa do programu začalo zapisovať asi 20 uchádzačov ročne. Táto spolupráca bola v roku 2013 rozšírená o rakúskeho partnera (agentúru Institut für Management),“ píše sa v dokumente, ktorý má Deník N k dispozícii.

Mimochodom, Danuše Nerudová bola v týchto rokoch, teda od roku 2009 do roku 2014, na fakulte prodekankou pre študijné záležitosti. Od roku 2007 pôsobí na fakulte ako vedúca Ústavu pre účtovníctvo a dane.

Kontaktnou osobou pre tieto agentúry bol však podľa skorších vyjadrení Pavel Žufan, ktorý fakultu ako dekan donedávna viedol. „Spolupráca s firmou Scentia sa začala po odporúčaní kolegov z Bratislavy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petr Pavel

Školstvo

Svet

Teraz najčítanejšie