Denník N

Ako schudnúť po sviatkoch: Niekoľkodňová hladovka nebude fungovať, hovorí odborník

Martin Haluzík. Foto - IKEM
Martin Haluzík. Foto – IKEM

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vianoce a Silvester sú mnohokrát časom intenzívneho hodovania a predsavzatí, čo všetko v ďalšom roku zmeniť. Ako úspešne zhodiť pár kíl a aká diéta naozaj funguje? Môže človek schudnúť úpravou génov alebo akokoľvek inak bez obmedzovania? Kedy môžeme nadváhu zvaliť na gény a kedy si za ňu môžeme sami? Na tieto a ďalšie otázky odpovedá prednosta diabetológie pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) Martin Haluzík.

Vianoce sú jedným z vrcholov kresťanského roka, dnešná spoločnosť si z nich však urobila skôr sviatky prejedania a stresu. Čo na to ako lekár hovoríte?

Bohužiaľ ste to charakterizovali dobre. Mne by sa páčilo, ak by sme k Vianociam pristupovali v opačnom duchu. Mali by sme sa trochu vzdať konzumu a viac sviatky využiť na zamyslenie. Osvedčilo sa, že Vianoce sú časom pôstu a premýšľania nad rámec bežného života. K tomu by sme sa mali vrátiť, zvlášť v týchto zložitých časoch.

Zložitá doba možno prispeje k tomu, že niektorí namiesto darčekov pošlú časť peňazí niekam, kde sú potrebné. Ak by sme toto dokázali, určite by sme z Vianoc mali lepší pocit. Obávam sa však, že zvyk kupovať čo najviac darčekov a veľkú zásobu jedla len tak nezmeníme.

Čo sa deje v ľudskom tele, keď sa počas vianočných sviatkov tri dni prejedáme, vysedávame na návštevách alebo pri televízii a pijeme alkohol?

Po troch dňoch sa aj úplne zdravému človeku zdvihnú cukor a tuk v krvi. Nebude to znamenať cukrovku, ale ukazovatele určite budú vyššie. Po troch dňoch sa môže ukázať aj to, že sa v pečeni uložilo podstatne viac tuku.

Ďalšia vec je, že sa nebudeme cítiť dobre. Bude nás bolieť brucho, pretože sme si narušili črevnú rovnováhu, budeme unavení a bude sa nám zle spať, pretože organizmus nie je prispôsobený na nočné trávenie.

U pacientov s nadváhou stačí aj tento krátky čas na to, že si doprajú, a potom sa k diéte už nevrátia. Takých desať či štrnásť dní navyše u chorého človeka môže viesť aj k tomu, že sa objaví nejaká nová choroba, napríklad sa rozbehne cukrovka.

Takže je na mieste mať výčitky. 

Pokiaľ to preháňame, tak áno. Vždy sa však môžeme po dobrom obede v dobrej spoločnosti ísť prejsť namiesto toho, aby sme si večer ľahli k televízii. Počas polhodinovej prechádzky, samozrejme, nespálime všetko, čo sme prijali. Ale pomôžeme organizmu, aby sa spamätal. Som veľkým priateľom názoru, že by si človek mal ísť zašportovať alebo sa prejsť, keď sa mu v diéte niečo nepodarí.

Perfektný spôsob, ako Vianoce a Silvester prežiť bez veľkého priberania, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alkoholizmus

Cesta k zdraviu

Chudnutie

Rozhovory

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie